Всяка твоя МИСЪЛ е нещо реално – тя е СИЛА

66
Добави коментар
rosi71
rosi71

Преди доста години случайно попаднах на една малка книжка, която просто ме грабна. Говореше ми…докосна нещо в мен…Там пишеше за неща, който сякаш винаги съм  знаела, имаше прозрения и идеи, които „познах”. Книжката е:

„Всеки човек цар или могъщество чрез овладяване на МИСЪЛТА” Орисън С. Марден – писана преди повече от 120 години!

И тъй като винаги съм се интересувала от вътрешния свят на човека(от неговите преживявания, чувства, мисли, емоции), от менталното, невидимото и за мен това е едно тайнство, тази книжка просто ме завладя…Тогава все още не се говореше за позитивно мислене, за закона за привличането,  все още не ни бяха залели множеството книги по приложна психология и самопознание,  книги за духовното и нещата отвъд материята.

Всеки пасаж в книгата сякаш беше мой, който си припомнях… Почувствах, че искам да имам тази книжка и тъй като беше от библиотеката, а не можеше да се открие по книжарниците, аз си я преснимах цялата и я подвързах.  За мен тя е едно съкровище.

Прочитът на тази книга ме поведе по Пътя…на търсене – откривах все нови доказателства за могъществото на мисълта не само в областта на психологията и парапсихологията, но и в най-древните учения, в религиите, езотериката, философията и т. н докато се стигне до най-новите открития на квантовата физика.  МИСЪЛТА за мен стана СПЕЦИАЛНА тема, МОЯТА тема, по която откривах нови и нови неща. И разбира се – ПЪРВАТА ми публикация ще бъде посветена на МИСЪЛТА.

Орисън С. Марден

В книгата си Орисън С. Марден ни разказва за редица изследвания в Йелския, Чикагския и Стафордски университети, които доказват, че мисълта произвежда явления, подобни на електрическите,  че частиците на живата материя се променят от положителни на отрицателни и обратно под влияние на мисълта. С много примери от живота, той ни показва как мисълта влияе не само върху тялото ни и нашето здраве, но мисълта променя и нещата около нас – хората, обстоятелствата…Тя се излъчва от нас, създава наша собствена атмосфера и влияе на другите и на тяхното отношение към нас. Хората ни виждат такива, за каквито се мислим.

„Атмосферата около нас е продукт на мисълта.  Мисълта я прави такава, каквато е, и само мисълта може да я промени, когато пожелае” Орисън Марден

Мисълта ни докарва здраве или болест, успех или неуспех,  богатство или бедност, любов или самота…Съществуват редица случаи, в които само мисълта е била достатъчна да се появи голямо страдание или дори смърт. Авторът пише:

„Бих искал да имам силата да раздвижа от дъното на душата си тези хора, за да видят до каква степен зависи съдбата им от собствените им мисли, как силата на волята като им помага да задържат целебната, даряваща живот мисъл може да им помогне да се отърсят от всеки спъващ ги недъг-душевен или телесен и да направи животът им да бъде величествена проява на Божественото, което е същественото нещо у всички ни. ”

Понякога не можем да се измъкнем от проблемите си и не успяваме, защото си мислим че не можем,  защото си мислим, че сме нещастни,  а каквото си мислим за себе си и света – това става истина за нас. Не можем да променим себе си и живота си ако първо не променим мисленето си. Затова първата стъпка за промяна на живота ни трябва да бъде овладяването на тази сила – МИСЪЛТА и воденето и в посоката, в която желаем да върви съдбата ни.

„Не може да има по-важна наука за нас и за тези около нас от науката за владеене на мисълта.”

„Има ли наука, чрез която човек може да  постигне успех, ако мисли, че не може? Има ли философия, чрез която той може да се издигне, докато сам не се устреми нагоре?  Има ли начин някой да успее ако в мислите му се чете несполука? ” Орисън Марден

И още тогава, преди толкова години Орисън С. Марден сякаш е прозрял настъпването на един нов етап на промяна, на формиране на ново мислене сред хората, когато „тайната” вече няма да е тайна:

„Бъдещият човек ще бъде такъв господар на мислите си,  така че ще може да превърне себе си в силен магнит за привличане само на онези неща,  които ще увеличат благосъстоянието му и ще ускорят щастието му.”

Луиз Хей

Луиз Хей пише в своята книга „Живот! По пътя на изцелението”:

„Аз вярвам, че всяко нещо в живота ни започва от една мисъл. Какъвто и да е проблемът, онова, което ни се случва, не е нищо повече от външен ефект на мислите вътре в нас…Без мисълта не бихте имали усещането. Мислите могат да се променят… Промените ли мисълта, променя се и чувството. Всяка наша мисъл създава бъдещето ни.”

И когато имате проблем и се чувствате зле, когато в главата ви напират мрачни мисли, когато ви обзема страх, тъга  и печал, спомнете си думите на Луиз Хей:

„Това е само мисъл, а мислите могат да се променят.”

„Не друг, а моят ум създава мойте преживявания.”

Джон Кехоу

За силата на нашите мисли пише и Джон Кехоу.  Ето откъс от книгата му „Успехът и парите “:

„Цялата физическа реалност се състои от вибрации на енергията…Мислите ни също са вибрации, състоящи се от същата енергийна субстанция. Мисли, повтарящи се с чувство и емоция,  постепенно се запечатват в подсъзнанието ни. Щом това се случи веднъж, мислите ни изкристализират в убеждения и започват да вибрират в нас,привличайки от заобикалящата ни мрежа от реалности хора, обстоятелства и събития, които съответстват на това, което вътре в нас…

Мислите  са основните жизнени сили, формиращи вашето настояще и определящи това,което ще се случи в бъдеще. Казано по-простичко, мислите са единственият и най-важен фактор в живота ви, върху който имате пълен контрол.”

Постепенно достигах все по-далеч в откритията си за мисълта. Убедих се, че мисълта влияе не само върху тялото ни и здравето ни, не само върху настроението ни и характера, не само на атмосферата около нас, не само върху околните, не само на начина ни на възприемане на действителността(защото нищо не е добро или лошо-мисълта го прави такова) , но тя всъщност СЪЗДАВА всичко около нас. Тя  създава нашия свят. Ние ставаме такива, каквито си мислим, че сме, животът ни е такъв, какъвто си мислим, че е.  Мисълта е енергия, която има реална сила…

В „Подсъзнанието може всичко” Джон Кехоу четем:

„През 1979 г. Робърт Джан, декан на школата за технически и приложни науки на Пристънския университет,  разработил програма за изучаване на ролята на съзнанието при създаване на материалната действителност. Провеждайки хиляди експерименти, Джан и неговите сътрудници публикували своите открития, заявявайки, че вече има недвусмислено доказателство, показващо, че мислите могат директно да влияят и влияят върху материалната действителност.“

„Съзнанието твори действителността, а ние творим съзнанието си.”

В своите книги Джон Кехоу ни учи как да владеем изумителната сила на мисълта и по този начин да творим живота си, но за методите за овладяване на мисълта  ще пиша в други свои публикации. На първо място е важно да осъзнаем, че единственото, което ни пречи да постигнем това, което искаме, са нашите мисли…мисленето ни. Но мисълта може се промени, а променим ли мисълта, променяме всичко…

„Единственото, което ви пречи и не ви позволява да постигнете успех, са вашите мисли. Малко усилия и практика и вие ще се научите да управлявате своите мисли и да създавате избрания от вас тип съзнание. Действителността ви ще се промени само след като развиете нов тип съзнание… Действителността, в която живеете винаги ще се създава от вас самите – от вашите мисли.” Джон Кехоу

Но идеите за мисълта достигат и по-далеч. Материята е  също енергия, тя е сгъстена…мисъл!

Кибалион

Още в едно от най-древните учения на Херметичната философия – КИБАЛИОН се казва:

„Цялото е Ум. Светът е ментален. Той означава, че ЦЯЛОТО (което е Субстанционалната реалност, лежаща в основата на всички външни явления и прояви, които ние познаваме с имената „Материалния свят“, „Феномените на Живота“, „Материя“, „Енергия“; накратко, всичко това, което е видимо за материалните ни сетива) е ДУХ, който сам по себе си е НЕПОЗНАВАЕМ и НЕОПРЕДЕЛИМ, но който може да се разглежда и да се приеме за УНИВЕРСАЛЕН, БЕЗКРАЕН, ЖИВ УМ. Той обяснява също така, че целият феноменален Свят, или Вселена, е просто едно Ментално творение на ЦЯЛОТО, подчинено на Законите на сътворените неща, и че Светът като цяло и всички негови части, или единици, притежават свое битие в Ума на ЦЯЛОТО, в който Ум ние „живеем, движим се и притежаваме свое битие“. Този Принцип, формулирайки Менталната природа на Света, лесно обяснява цялото разнообразие от ментални и психически феномени, които заемат такава голяма част от общественото внимание и които без подобно обяснение са неразбираеми и не се поддават на научна трактовка. Разбирането на Великия Херметичен принцип на менталността позволява на индивида лесно да схване законите на Менталния Свят и да приложи същите за собственото си благополучие и напредък.”

В Кибалион са събрани основните принципи на трансмутацията (превръщането) на даден вид Ментални вибрации в други, промяната на мисълта, на ума, което води до промяна на СВЕТА:

„Умът може да бъде променян от състояние в състояние, от степен в степен, от положение в положение, от полюс в полюс. Истинската Херметична трансмутация представлява Ментално изкуство. Менталната трансмутация означава изкуството на промяна и преобразуване на психичните състояния, форми и условия в други. Тъй като Светът е ментален по своята природа, Менталната трансмутация представлява изкуството на ПРОМЯНА НА УСЛОВИЯТА НА СВЕТА, наред с промяната на Материята, Силата и Ума.” Из „Кибалион. Херметична философия“ Тримата посветени.

Абрахам

Такава е идеята и в учението на Абрахам (група нефизични учители), изложено в книгите на Джери и Естер Хикс:

„Твоята времево-пространствена реалност е създадена със силата на мисълта много преди да се прояви във физическата форма, в която я  виждаш сега…И точно както Първоизточникът е създал твоя свят и теб самия, със същата съсредоточена мисъл, ти продължаваш да твориш света си от позицията си на гребена на мисловната вълна в тази времево-пространствена действителност.”

„Всяка мисъл вибрира, всяка мисъл излъчва сигнал и всяка мисъл привлича към себе си съответстващ сигнал.”

„Мислите ти променят поведението на всеки и всичко, които имат нещо общо с теб.”

Вадим Зеланд и квантовата физика

По подобен начин описва  модела на света и взаимодействието му с мисълта и Вадим Зеланд (руски квантов физик) в книгите си от поредицата „Пространство на варианти”:

„Пространството на варианти представлява информационна структура-безкрайно информационно поле, съдържащо всички варианти на всички събития,които биха могли да се случат. Може да се каже, че там има всичко, което е било, Е, и ще бъде… Всяка мисъл,  както и сектор на пространството има определени параметри. Като „осветява”съответния сектор, мисловното излъчване реализира неговия вариант.”

„Когато мислим или говорим, ние излъчваме енергия и чрез нея моделираме времето, пространството и собствения си житейски път.”

И така – мисля, че ви става ясно  как така мисълта въздейства върху всичко около нас и по какъв начин моделира живота ни…Просто материята и мисълта имат еднаква субстанция, еднакъв състав, в основата си са едно и също нещо – и двете са енергия, която вибрира, и двете се подчиняват на едни и същи закони на Вселената(най-мощният от които е Законът за привличането)и са в непрекъснато взаимодействие. Както се казва в теоремата на Джон Бел:

„Не съществуват изолирани системи, всяка частица от Вселената се намира в „мигновена”(превишаваща скоростта на светлината)връзка с всички останали частици. Цялата система, дори частите и да са разделени от огромно разстояние, функционира като единна система.”

Всяка наша мисъл променя  Вселената, защото всичко във Вселената представлява едно Цяло, което вибрира. И дори най-малката промяна във вибрацията в някоя част води до значителни промени в Цялото.

„Когато се откъсне тревичка, цялата Вселена потръпва.” от древните Упанишади

„Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е записана на небето и се вижда от всекиго – то си е така” от Книга на Мирдад

В. и Т. Тихоплав и Г. Грабовой

Г. Грабовой(човeкът, който e нe сaмо ясновидeц и лeчитeл, но и влaдee тaйнитe нa миpоздaниeто и съживявa мъpтъвци, фeномeн кaто Хpистос, Aйнщaйн, Baнгa, Caй Бaбa ) дава следното определение:

„Мисълта е информация, която е свързващото звено между духа, съзнанието и тялото. Мисълта се организира от душата.”

За силата на мисълта и въздействието и върху материалния свят пишат и В. и Т. Тихоплав (руски квантови физици) в книгите си „Учението на Грабовой” и „Великият Преход” :

„Най-силно въздействие върху информационната програма за развитие на човека оказва мисълта му.”

„Със своето мислене, което е в състояние да изгражда всичко, човек може да създава всякакви информационни обекти, да ги дарява с необходимите качества и свойства, да взаимодейства чрез тях с външното информационно поле. С други думи, то ги управлява.”

„Мисълта води човек както приживе, така и след смъртта му. Тя може да го освободи за величествен полет към сияйни висоти, но може и да го превърне в роб на предразсъдъци и страсти. Там, където мисълта на човек най-често е витаела през целия му живот, там ще се рее и Душата му, след като излезе от физическото си тяло. ”

„Втората зона е такова състояние на битието, където източникът на съществуванието е онова, което наричаме МИСЪЛ. Точно тази жизнена творческа сила произвежда енергия, концентрира”материята” във форма, прокарва канали и комуникации. С една дума, Мисълта е онази сила, която като използва енергията на физическия вакуум, задоволява всяка потребност или желание. Щом дори в нашия плътен физически свят мисълта може да прави чудеса, макар материята на мисълта да е толкова фина, то във финия свят тя доминира във всичко! ”

Нашите мисли + емоциите, които се пораждат от тях дават резонанса на личното ни енергийно поле. А енергията, която излъчваме привлича хора и обстоятелства, които съответстват на нея и така ТВОРИМ живота си. Но ние можем да променим тази енергия:

Сандра Ан Тейлър

„Във ваша власт е променяте тези енергийни вибрации във всеки един момент. Когато трансформирате дори само една  преобладаваща негативна мисъл, вие правите сериозни промени във вашата енергия. А докато променяте отвътре, всичко наоколо ще започне да се променя,  включително и желанията ви ще се сбъдват” Сандра Ан Тейлър от „Повярвай в Успеха. Законите на Вселената за благополучие.”

Всяко нещо, което виждаме около нас – всяко камъче, дърво, планина, всяка ситуация, всяко нещо, което срещаме и ни се случва, е създадено от мисълта. Всяко нещо е било първо замисъл, мисъл-форма в информационното поле на пространството на варианти.

„Умът е първопричината. Всяко събитие, всяка състояние, всяка вещ отначало е идея в съзнанието. ” Робърт Колиър

Тайната

И разбира се – не можем да не споменем тук „Тайната” Ронда Бърн, която ни разкрива как с изумителната сила на мисълта посредством закона за привличането можем да постигнем здраве, любов, благополучие, да постигнем мечтите си и това не е някаква магия, а е достижимо за всеки. Тази „тайна” отдавна вече не е тайна и когато книгата и филма се появиха, за мен не беше нещо ново, макар че  много хора именно в „Тайната” откриха тази истина. Безспорно филмът допринесе за разпространението на тези идеи за силата на нашето мислене и законите във Вселената, идеите, които са  залегнали още в най-древните учения. Сега преоткриваме истините, които са се знаели от векове… Но разбира се, това е част от Пътя ни, всеки сам трябва да достигне до своята истина,  макар че тази истина я има и в религиите и в духовните учения, и в психологията, а сега е и  доказана от най-новите изследвания в областта на квантовата физика.

В „Тайната”отново, както и при други автори   мисълта се определя   като сила, енергия, която вибрира, като мощен МАГНИТ, който привлича и моделира живота ни, защото цялата Вселена  е  просто сгъстена мисъл.

„Доминиращата мисъл или цялостният манталитет е магнит, а законът гласи, че съответствията се привличат, следователно начинът на мислене ще привлече такива обстоятелства, каквито съответстват на същността му.” Чарлз Ханел

„Квантовата механика и квантовата космология доказват, че в самото начало Вселената се е проявила вследствие на мисъл и всичко около нас е просто сгъстена мисъл, различни форми на мисълта, превърнати в материя.” Д-р Джон Хейглин

Петър Дънов

Питала съм се – откъде ли идва мисълта,  кой ни дава тази мощна Сила в ръцете и защо… може би за да творим и да разширяваме Вселената…и дали мисълта се заражда в мозъка или мозъкът е само един приемник, който улавя мислите. В книгата „Силата на мисълта” Петър Дънов пише, че все още не е установено къде точно в мозъка се заражда мисълта. Аз смятам, че мисълта не се ражда в мозъка, а просто се улавя от него…той просто „превежда” това, което усещаме, което е в нас, просто „облича” информацията, за да я осъзнаем. А дали не улавя информация, която е извън нас…и в зависимост на нашата „настройка” да улавяме различни мисли? А когато променим своята енергия, вибрация, започваме да улавяме други мисли, съответстващи на нея….???

Парамаханса Йогананда

В „Автобиографията на един йогин” Парамаханса Йогананда се казва:

„Всички мисли вечно вибрират в космоса… Мислите са вкоренени във Вселената, а не в индивида, една истина не може да бъде създадена, а само възприета. Погрешните мисли на човека произтичат от несъвършенството в способността му за различаване. Целта на науката йога е да успокои ума, така че  без изкривяване да може да отразява Божественото изображение във Вселената.”

Силата на мисълта се определя от емоцията. С колкото по-силна емоция е придружена, толкова по-силна е мисълта. Зад всяка емоция стои една мисъл…а какво стои зад мисълта, откъде идва тя – от нашите убеждения. Но тези убеждения се формират и под въздействието на другите и под въздействието на цялостната енергия около нас. Често тези убеждения изобщо не са ”наши”, но така са се вкоренили в нас, че си мислим, че това е истината, че това сме ние. Не си и помисляме, че можем да се усъмним в тези убеждения – дали са за нас, дали тези убеждения ще ни донесат това, което искаме.  А  от тези убежденията се раждат мисли, които формират живота ни… т. е. не другите, не обстоятелствата, а ние с нашите мисли изграждаме живота си. А за да променим мислите си, трябва да променим убежденията си.

Екхарт Толе

Понякога обаче многото мисли,  които са в главата ни объркват,  уморяват, прекаленият анализ повече пречи, отколкото помага.

Защо става така?

Мисълта е огромна сила, но оставена без контрол, тя може да се  обърне срещу нас. Трябва да се научим да владеем мисълта си, да използуваме това мощно оръжие, това съкровище, но да не допускаме то да добие власт над нас… да сме господари на мислите си, да можем да ги укротяваме, помиряваме и ръководим.

Как?

Като първо осъзнаем, че мисълта не сме ние и не трябва да се идентифицираме с нея, да се издигнем над нея, да я „наблюдаваме”.  Екхарт Толе в книгата си „Силата на настоящето” говори за едно ново съзнание над мисълта, за интелект отвъд разума:

„В момента, в който започнете да наблюдавате мислещия, се задейства по-високо ниво на съзнание. Започвате да осъзнавате, че отвъд мисълта се крие цяло царство от интелект, че мисълта е само мъничка част от него.”

Когато успеем да успокоим мислите си, да ги спрем по време на медитация,  ние достигаме до нашето Висше Аз,  Наблюдателят, Изначалната ни същност, Универсалната Мъдрост. А когато достигнем до това състояние и се издигнем над мисълта,  тогава можем най-добре да я контролираме. Разбира се, има много методи за контрол на ума и препрограмиране на старите ни убеждения, за владеене на мисълта, но за това както написах по-горе – ще пиша в други свои публикации.

Едно е сигурно – владеем ли мисълта си, владеем целия свят!