10 Храни, които подтискат апетита

15
Добави коментар

10. Ябълки

Не случайно е известна фразата – „по една ябълка на ден, бяга доктора от мен”. Ябълките си остават един от най-нискокалоричните и полезни начини да задоволите глада си. Това разбира се, важи само тогава, когато не сте на диета чай, ябълки и глад. В случай, че просто искате да замените шоколада с ябълка, само след месец ще имате резултат.

9. Ленено семе

Сигурни сме, че сте чували, че то влиза в храните, които спомагат по-бързо да изгорим ненужните калории. Свойствата му  просто са все още не напълно изследвани, но лененото семе съдържа 27 съставки за превенция срещу раковите заболявания. Според учените три супени лъжици на ден, смесени с киселото мляко напълно заменят закуската и я правят два пъти по-полезна и нискокалорична.

8. Кофеин

Напук на дузина, които твърдят, че кафето никак не е полезно, кафето си остава един от начините да подтиснем глада и да се освежим. Естествено, когато е в нормални количества, което е до три чаши кафе дневно. Свойствата му, освен, че стимулира нервната система и залъгва глада, са свързани с ендорфините – същите, които събуждаме, когато ядем сладко.

7. Вода

Макар, че водата не се числи официално към храните, а към напитките, тя е най-важната храна за тялото. Да си добре хидратиран е друг важен фактор в битката за доброто здраве и форма. Не само, че понякога тялото бърка глада с жажда, но когато сме дехидратирани, апетитът ни се събужда повече и сме склонни да ядем двойно. Особено, ако сте изморени, имайте предвид, че мозъкът ви освобождава хормон, казващ на тялото, че сте гладни, когато всъщност не сте. Така, че повечето вода е задължителна за добрия режим на хранене.

6. Худия

Малко известната у нас худия набира скорост и слава в целия свят. Първо, защото убива желанието ни за глад и второ, защото подтиска апетита към сладко. Худия е подобно на кактус растение, което расте в африканската пустиня Калахари. Екстрактът от него е суха смес от вътрешните меки тъкани на растението, съдържащо стандартизиран процент активно вещество, в случая молекулата Р57. Чаят от билката, която може да намерите и у нас доказано помага за намаляването на апетита.

5. Пилешка или зеленчукова супа

Ако първо започваме обяда си с една супа, то това ще подтисне желанието ни да ядем и второ ястие. Горещите течности гарантирано отрязват глада. Наличието на протеини в пилешката супа и нискокалоричният зеленчуков бульон спомагат да се чувстваме сити. Не случайно всяка от известните модерни диети включва супата в основния си режим.

4. Уасаби

 Една от най-модерните храни – сушито, което минава за здравословна храна, разчита на уасаби. Това е вид японска горчица със светлозелен цвят и се прави от едноименното японско растение, напомнящо българския хрян. Консумацията му подтиска глада и има доказано добри антиракови ефекти.

3. Овесена каша

Каквото и да правим, за да се вкараме във форма и да избегнем глада, трябва да прибегнем до овесените ядки или каша. Овесът съдържа най-много диетични фибри от всички други житни растения и е най-лесният начин да задоволим глада

2. Риба Сьомга

Рибата сьомга се оказва най-богата на “Омега 3 аминокиселини “, които се считат за най-полезните за добрата форма съставки. Консумацията й гарантира минимални калории и задоволяване на глада.

1. Бадеми

Източник на полезни мазнини, бадемите са най-добрият заместител на един хамбургер, като при това ни държат сити по-дълго и са пет пъти по-малко калорични. Според учените те се нареждат на първо място сред здравословните храни, тъй като помагат и срещу болести като рак, артрит, затлъстяване и др.