Гръцка музика

73
Добави коментар
MARFI
MARFI

Днес рожден ден празнува Никос Вертис, млад но много талантлив гръцки певец, без които много български чалга изпълнители щяха да имат доста беден и скучен репертоар.

На българската публика е познат главно чрез кавърите си от Борис Дали на песента „Моно я сена“ (Само за теб) – песен станала платинена в Гърция, два месеца след излизането на албума и донесла на Никос Вертис наградата за певец на годината за 2007.

И от съвместния кавър на Азис и Малина върху песента му „Пес то му Ксана“ (Кажи ми го отново), песен на годината в Гърция за 2005-та.

Чудя се какво ли ще му подарят Борис Дали и Азис в знак на благодарност на спечелините от тях пари от негови песни… ?

Никос Вертис започва кариерата си от малки нощни клубове в Солун и областта, затова е и любимец на гърците от област Македония:

„Наше момче е, трябва да го подкрепяме“ 🙂

Първият му албум „Поли апотома врадязи“ (Твърде бързо се стъмва) издаден през 2003 бързо става хит, като любимата ми песен от него е „Сан трелос се агапао“ – (Като луд те любя) с клип заснет естествено на пристанището на Солун.

През 2004 Вертис започва да пее заедно с „царицата на ноща“ – Пеги Зина в едно от най-известните заведения за жива музика в гръцката столица Атина – Аполон. От този съвместен творчески период се отличава дуетът им – „Ханомасте“ – (Губим се)

Награден е със наградите на Арион (ΑΡΙΩΝ), за най-добър дебют през 2003.