Всичко за цветовете в интериора

60
Добави коментар
lucynda
lucynda

23.07.2010 г.

Вижте кратък наръчник със съвети – всичко, което трябва да знаете относно цветовете в интериора на Вашия дом, от нюансите на цветовете до съвременните тенденции в дизайна.

АБВ на цветовете

Боядисването на интериора може да изглежда твърде сложно, особено когато се стигне до избора на подходящ цвят. Как цветовете от едната стая ще се съчетаят с другите стаи? Кои цветове се комбинират добре? Какъв набор от цветове да изберете? Не си блъскайте напразно главата. Щом веднъж усвоите основните принципи, ще можете да смесвате и съчетавате цветовете като професионалист.

Основни принципи за цветовете

Важно е в началото да се усвоят основните принципи в теорията на цветовете. Това е колелото на цветовете. Първо, отбележете основните цветове – червено, синьо и жълто. След това открийте второстепенните цветове, които са комбинации от основните – оранжево, зелено и виолетово. След тях следват цветовете от трето ниво, които са комбинации от основен и второстепенен цвят – жълто с оранжево, синьо с виолетово и т. н. Допълващите се цветове се намират на срещуположни позиции върху колелото (напр. синьо-зелено и червено). Когато се използват един до друг, те взаимно се подсилват. Цветовете, които се намират в съседство върху колелото, са аналогични и обикновено изглеждат добре заедно.

Нюанси на цветовете

Помислете за цветовете, които харесвате от гледна точка на интензивността на тоновете. Дали предпочитате по-светли или по-тъмни нюанси на цветовете? Дали предпочитате наситено червено или розово? Ако предпочитате много ярък цвят, но сте убедени, че боядисването изцяло на стаята в него ще бъде прекалено натрапчиво, обмислете дали той не може да бъде използван като акцент – например само върху една от стените или върху мебелите, както тези кухненски столове.

Топли или студени цветове

Помислете дали предпочитате топли или студени цветове. Топлите цветове са червеният, жълтият и оранжевият. Студените тонове са зелено, синьо и виолетово. Ако използвате три цвята, изберете два цвята от единия тип и един от другия, за постигане на баланс. Например една баня в сини тонове може моментално да бъде енергизирана и затоплена с оранжеви аксесоари. Тази кухня в топлите златно жълти нюанси се разведрява от зелените съдове и тапицерията на дивана.   Светлината в дизайна

След като се запознахте с основите на теорията за цветовете и отбелязахте своите лични цветови предпочитания, обърнете внимание на светлината в стаите. Отделете няколко дни и наблюдавайте влиянието на естествената и изкуствената светлина в стаята или стаите, които желаете да боядисвате. Можете да направите и цифрови снимки. С какво изложение са стаите? Дали слънчевите лъчи навлизат сутринта или следобед? Дали въобще навлиза достатъчно естествена светлина? И по какъв начин осветителните тела оказват влияние върху изгледа на стаята по време на целия ден? Съвет: Изберете два подобни нюанса на вашия любим цвят, единият да е по-светъл от другия. Оцветете най-слънчевата стена с по-светлия цвят, за да подсилите ефекта от светлината в стаята.   Архитектурни елементи

Когато избирате цветове за две отворени една към друга стаи (например кухнята и трапезарията или дневната), създайте цветова „нишка“, която да свърже двете пространства. Най-лесният начин за това е да боядисате всички архитектурни елементи – врати, прозорци, дори и етажерките в двете пространства, с един и същ цвят. Бялото, кремавото или светлокафявото са добър избор за тази цел.   Ярки цветове

Ако сте достатъчно смели и обичате ярките цветове, експериментирайте с тях! Само запомнете, че ако използвате ярък цвят върху стените, като този жизнерадостен мандаринов цвят например, трябва да го балансирате с мебелировка и аксесоари в неутрални тонове. Белите покривки, естествените материали, тъмните дървесни тонове и белите архитектурни детайли омекотяват въздействието на този топъл цвят. Само няколко декоративни възглавнички, креслото и табуретката повтарят цитрусовите тонове на стената.  

Безпогрешните неутрални цветове

Ако сте уверени, че оранжевите, жълтите, червените или шоколадово кафявите цветове за стените не се вписват в стила Ви, тогава се придържайте към неутралните цветове. Сивото, бялото, бежовото, светлокафявото и всичките им нюанси винаги са безпогрешен избор за цвят. Ако имате акцентна стена, можете да я подчертаете с по-тъмен нюанс от Вашия любим набор от цветове.