С колело из София ли! Трябва да си малко луд

15
Добави коментар
pesho
pesho

Да караш велосипед в София, задължително трябва да си малко луд. По улиците е опасно, а тротоарите са задръстени от паркирали автомобили. Затова изграждането на велоалеи се превръща в истинско събитие и празник за колоездачите.

В столицата в последно време се работи за нормалното придвижване с колело, но истината е твърде далече.

По протежението на бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ беше изградена велоалея за около 1, 7 млн. лева. Трасето е дълго 2 километра и по него се стига за двайсетина минути от театър „София“ до НДК. Много добре, но само толкова. Алеята е пълна с недомислици.

Първото препятствие е кръстовището на ул. „Оборище“. За да се продължи направо по канала, се минава през бордюри и с потока от автомобили. За да сме по правилата, алеята прави остър завой и се влива в пешеходната пътека, след това – отново през ул. „Оборище“, трети завой на булеварда и си обратно на мястото за колелета. Общо 4 завоя и 3 светофара! Същото се повтаря и на ул.“ Шипка“ – високи бордюри без пешеходен светофар.

Продължаваме надолу – алеята заобикаля през моста на ул. „Тулово“ и минава от другата страна на реката. Тук трябва да се кара с повишено внимание, защото под моста дебнат стълби, които не се виждат добре.

Алеята продължава да криволичи и през Орлов мост. За да се премине от другата страна, се използва подлезът, който е изключително стръмен и опасно хлъзгав. Тук се изисква майсторско владеене на кормилото.

Двеста метра по-надолу, на ул. „Гурко“, ни чака поредното кръстовище. Отново бордюри по дължината на алеята, които трябва да се заобиколят – най – добре бутайки велосипеда, тъй като се преминава и през 3-те светофара за пешеходците.

Стигаме ул. „Граф Игнатиев“. Там алеята свършва и отново с пешеходците минаваме на буквата П от другата страна.

Оттук до НДК пречките по-скоро не могат да бъдат преодолени от техническата мисъл на проектантите на велоалеята. Хората стават все повече, кучетата също – някои от тях не са съвсем добронамерени към движещите се колела. А мирисът на Перловската река е замайващ в жегите!

Точно преди НДК велоалеята свършва с модерен мост, който обаче трябва да бъде изкачен с добра засилка и на ниска скорост, тъй като е много стръмен. На връщане ситуацията е същата. Отново се кара на зигзаг и се прекосява каналът общо 7 пъти.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти