Как да се предпазим от опасните насекоми

47
Добави коментар
hexemexe
hexemexe

Да започнем с комарите. Тези нахални насекоми преобладават в населените места, които са близо до гора и вода – любимите им места за обитаване. Градовете, поне някои, сякаш са по-защитени. Но през последното столетие те са съумели да се приспособят към живот и в неподходящи за тях условия.

Учените вече определиха специфичен екотип градски комари и им дадоха сложно латинско наименование, в което присъстват думичките “нахални, досадни”. Нахалността на мутантите се проявява в това, че те нападат на орляци – по десетки самки едновременно, пикът на тяхната активност е към 3-4 часа през нощта, при това всяка самка може да изсмуче два пъти повече от собствената є кръв, т.е. до 5 мг. Комарите се ориентират по мириса, топлината и въглената киселина, които човек отделя в по-голямо количество при дишане, а също и по някои вещества, влизащи в състава на потта. Новият екотип комари освен всичко друго притежава подобрено обоняние – те усещат присъствието на човека от разстояние 20-30 метра.

За разлика от обикновените комари, този нов вид насекоми притежават т.нар. диапаузи, т.е. зимно неактивно състояние. Това означава, че те могат да се размножават през цялата година, и то с голяма скорост. Тази способност позволява на градските комари успешно да се размножават в избите и мазетата. И което е още по-удивително, съвременните комари успешно пътешестват от мазетата към горните етажи на многоетажните жилища.

Внимавайте много с осите

Доста повече бели може да ви причини гнездо на оси, ако сте в близост до него. Ако осите постоянно се реят във въздуха около дома ви, ще се наложи да нарушите покоя на тези жилещи насекоми. Те са опасни, особено за децата и хората, страдащи от алергия.

Ето как можете да си направите капан за гнездо на оси. Вземете 150 мл вода, 4 супени лъжици мед и малко оцет. Нагрейте водата, разтворете меда, изстудете и добавете оцета. Прелейте този разтвор в бутилка от тъмно стъкло и поставете в близост до мястото, където са се разположили осите.

Ако сте открили в дома си или около него гнездо на оси, изчакайте да се стъмни, когато осите ще се съберат в гнездото си. След това натопете кърпа в терпентин, намотайте я на края на една върлина и запушете входа на гнездото. Оставете в това състояние за цяло денонощие.

10 полезни съвета

Най-надеждният метод за борба с комарите са мрежите по прозорците, може и от марля или капрон. Няма да е излишно да ползвате специалните химични вещества – репелентите и инсектицидите. А тези от вас, които не обичат да ползват химия, могат да опитат с етерични масла, които плашат комарите – ментово, от маточина, от карамфил, лавандулово. Техните пари се разпространяват в помещенията, могат да се пълнят в специални аромалампички, или да се нанасят върху кожата, но разредени с вода. Можете да намазвате кожата си с ябълков оцет. А преди сън пуснете прахосмукачката и ги “изсмучете”.

А какво да предприемат тези, които живеят извън градовете?

Ако се налага да работите в градината, натъркайте кожата си с пресен магданоз. А на верандата, където обикновено се храните през лятото, си посадете вратига или босилек.

Запомнете, че комарите се размножават в застояла вода, колкото и малко да е тя. Затова не оставяйте по кофите и другите съдове вода на дъното. Ако има вир наблизо, можете да си завъдите риби и жаби – те изяждат личинките на комарите. Ако си имате фонтанче в градината, редовно го използвайте, за да не застоява водата в него.

Внимание!
Сърбежът от ухапванията се успокоява със смес от оцет и хлебна сода в равни части. Ако през първите 2-3 часа след ухапването рязко се влоши състоянието ви – се обърнете към лекар. При всички “комарни” болести има един общ симптом – много бързо се пвишава температурата.

Мухите носят куп зарази

През втората половина на лятото комарите и мушиците отстъпват място на мухите.

Ако в дома ви или на вилата ви досаждат мухи, проверете какво толкова ги привлича и защо те лесно проникват във вашия дом. Сложили ли сте защитни мрежи на прозорците? Дали не е попаднало нещо миризливо в кофата за боклук?

Ловете ги със специална лепкава хартия за тази цел или с ароматна лампичка с босилково, лавандулово, евкалиптово или ментово масло.

Между другото, паяците се справят много ловко с мухите. Но едва ли ще се зарадвате, ако и те се “натресат” в дома ви.

Затова по-често обирайте паяжините. А за да не се завъдят отровни паяци, не оставяйте по земята никакъв боклук и празни консервни буркани. Като излизате да поработите в градината, изтърсвайте добре обувките и ръкавиците преди да ги обуете.

Не унищожавайте дългоногите паяци. Те са безопасни за хората, защото челюстите им не могат да ухапят човешката кожа. Но са отровни за другите паяци, освен това ловят мухите и другите вредни насекоми.

Как да се справим с молците и другите вредни паразити

Лятото е най-подходящото време за борба с разнообразните стайни мръсотии – мухъл, дървеници, молци.

Молците предпочитат застоялите в гардеробите и шкафовете дрехи. За унищожаване на яйцата и личинките им, изпирайте дрехите си с много гореща вода – толкова, колкото тъканта може да издържи. Направо ги попарвайте.

Вместо нафталин, използвайте топченца камфорово масло или хвойнови клонки. Или посипете между рафтовете в гардероба английска сол или сухи съцветия от карамфил. Можете да насипете лавандула, пелин или божур в памучни торбички и ги разположете на различни места.

Редовно почиствайте гардероба отвътре с прахосмукачка или изтривайте с лавандулово етерично масло.

По-големите буболечки и бръмбарчета могат да се настанят по килимите в дома ви заедно с растенията. Проверявайте цветята, които внасяте отвън, преди да ги поставите във вазата.

По дрехите, спалните принадлежности, килимите и меката мебел често се срещат други паразити – прашни кърлежи. Те не понасят сухото. Колкото може по-често проветрявайте дома си, оставете слънцето да огрява стаите ви. Редовно изнасяйте на слънцето одеялата, възглавниците, килимите.

За да се избавите от паразитите в меките играчки, ги нагрейте на слънцето или точно обратното – сложете ги в найлонов плик и поставете в камерата на хладилника.

Най-добрият съвет

Не оставяйте дълго време отворени пакетираните продукти

Има паразитни буболечки и бръмбарчета, които попадат в дома ви с хранителните продукти от магазините, затова не оставяйте отворени за по-дълго време опаковките от брашно и други зърнени продукти. По принцип не е желателно да държите запасите от продукти в шкафовете – така осигурявате храна на различните буболечки и им позволявате да се размножават в собствения ви дом. От време на време избърсвайте кухненските шкафове отвътре с вода и добавени няколко капки карамфилово масло. То прогонва насекомите.

Изводът е един: чистотата и здравият разум са първата и основна защита от неканените гости.