Как да получите печалба от добра идея за бизнес?

66
Добави коментар
maibal
maibal

08.08.2008 – 15:12

Не всяка потенциално добра идея може да носи печалба. Превръщането на добра идея в печелившо начинание изисква да направите ред предварителни стъпки. Тук ще разгледаме някои от нещата, които ще Ви помогнат да превърнете идеята си в пари.

Обмислете следното:

1. Предположете, че Вашата идея за нищо не става

Можете доста да освободите съзнанието си, ако за момент предположите, че Вашата идея направо не става за нищо и няма никакъв потенциал. Това не значи, че трябва да спрете да вярвате в себе си или да отхвърлите идеята си. Само си представете, че сте човекът, който за пръв път чува тази идея и е настроен много скептично към нея. Трябва да докажете на себе си, че идеята Ви може да носи печалба.

Оценете с обективен поглед, как на практика може да бъде реализирана идеята, какви задачи трябва да се решат, за да се придвижите от пункт „А” – формулиране на идеята до пункт „Я” – получаване на реалната печалба. Докажете на себе си, като на външен човек, че сте предвидели всички възможни препятствия, че разполагате с необходимите ресурси и имате достоверна информация за пазарната ниша, в която ще реализирате идеята си и сте достатъчно мотивирани.

Реалистичния поглед на нещата ще Ви позволи да избегнете ситуацията, в която да не забележите или да не обърнете внимание върху явните недостатъци на своята концепция. С други думи – предположете, че идеята Ви е ужасна и набележете стъпки, които трябва да направите, за да я подобрите.

2. Не забравяйте, че Вашите клиенти, конкуренти и партньори вярват на това, което е написано, а не на това, което е казано

Превръщането на всяка идея във вид на писмен документ я прави „изчистена”, ясна и разбираема, както за външните хора, така и за Вас самите.

Трябва да направите бизнес-план, който ще можете да ползвате за основа, както когато кандидатствате за външно финансиране, така и за да планирате дейността си по реализирането на идеята.

Наистина, не е толкова важен самият бизнес план като документ, колкото факта, доколко ясно излагате своите мисли в него.

3. Ако решавате да „откраднете” нещо от други, трябва да сте сигурни, че ще „крадат” и от Вас

Копия, копия… „Новите идеи втора употреба”. Разбира се, че съществуват безкрай предимства да се ползват чужди идеи. Някои от тях вече са станали реалност. Част от тях дори са станали печеливша реалност. Ползвайки такива идеи Вие съществено намалявате риска и несигурността на своето начинание.

Дублирането на нещо вече съществуващо е значително по-евтино, отколкото създаването на оригинал. Съществуват ред отрасли и продукти, основаващи се върху добре разработените методики и рецепти. Това почти винаги дава гаранция, че произведеното от Вас ще бъде безопасно, евтино и по-лесно за производство.

Няма пречки да се ползват чужди идеи или част от идеите, стига да не нарушавате някакви права на авторите на идеите. Но, винаги трябва да имате наум, че щом Вие ползвате достъпна чужда идея, значи всеки би могъл да направи същото.

4. Направете си добра мрежа от съветници

Дори и гениите се нуждаят от съветници. Никой не може да знае и да може всичко, затова умните хора винаги са обкръжени от съветници.

Старайте се да си осигурите подкрепа от възможно най-знаещите и най-доброжелателно настроените към Вас хора. Не се бойте да разделите част от „славата” си или част от печалбата си с други хора. Избирайте си възможно най-добри съветници, каквито можете да намерите.

5. Добрите продажби са ключът към добри печалби

Без да имате продажби, няма да имате печалба. Продажбите са много важна част от бизнеса и трябва добре да я обмислите. Планирането е много важна част от всеки бизнес. Ако искате да имате печалба от реализирането на своята идея, трябва да проучите нещата преди да сте стартирали. Обмислете къде, как и какво точно ще продавате, кои са потенциалните Ви купувачи, продажната цена и т.н.

Една от идеите за активиране на продажбите на първоначалния етап е да направите „агитка от клиенти” за своя бизнес. Този рекламен трик позволява със сравнително малки разходи да си направите добра реклама.

Ако вече имате бизнес и искате да реализирате ново направление в него, най-добрия начин за ефективна реклама е да привлечете съществуващите Ви клиенти, най-вече тези, които съставят „агитката” на Вашия бизнес. Предлагайте им преференциални цени и условия само срещу „една-две добри думи” казани на подходящо място.

Можете да си направите „агитка” дори ако бизнеса Ви е стартиращ. Помислете, кого бихте могли да привлечете към акцията. Дори, ако се налага, на първоначалния етап бихте могли да наемете такава „агитка” срещу заплащане.

Успех!