Стайна елха (Араукария, Саксиен бор) (Araucaria)

44
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Това стайно растение произхожда от Южна Америка, Австралия и остров Норфолк. На височина в стайни условия достига до 1м., а в родината си е вечнозелено иглолистно дърво с височина до 20 м. Клонките на Стайната елха излизат под прав ъгъл от стеблото, а игличките са спираловидно разположени около клонките. Вечнозелено иглолистно растение, сравнително трудно за отглеждане в стайни условия.

Място: Предпочита място, огряно от слънчева светлина. За да расте здраво и красиво му осигурете умерени температури – 10-15 градуса през зимата и до 20 градуса през лятото.

Грижи: Стайната елха обича високата въздушна влажност. Пулверизирайте редовно през зимата, ако помещението е сухо, както и през лятото в горещите юлски и августовски дни. Полива се редовно, но след като засъхне горния почвен слой.
Субстрата за Арукарията следва да бъде богат на хранителни вещества и в същото време пропусклив. Композира се от равни количества чимовка, пясък, торф и добре угнил оборски тор. Осигурете и добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Тори се пролетта и лятото през две седмици с торове зе кисела почва. Най-удачни са торовете за Азалеи, Рододендрони и Орхидеи.

Размножаване: Чрез семена, които бързо губят кълняемост. Семената покълват след 4 месеца.

Съвет на градинаря: Осигурете пространство на Арукарията. Пресаждайте през 2-3 години.