What would you like, българино?

9
Добави коментар
kocet
kocet

Този въпрос отправят 95% от продавачите и сервитьорите в нашите курорти. Останалите 5% гледат умно, докато разберат дали сте…

What would you like?, или казано на български „Какво ще желаете“, посреща туристите по родното Черноморие.

Този въпрос отправят 95% от продавачите и сервитьорите в нашите курорти. Останалите 5% гледат умно, докато разберат дали сте българин или чужденец.

Табелите пред ресторанти и магазини са на най-различни езици, но не и на български. Надписите са предимно на английски, немски или руски език.

„Не разбирам какво пише и се ориентирам по картинката, ако има такава“, каза пред Dnes.bg българска туристка в Слънчев бряг.

„ice cream“-а във фунийка върви по левче. Двойно по-скъпа е двойната доза сладолед.

Мелбите са с най-различни цени, но масово се продават между 5 и 7 лева. Бирата е от 2 до 4 лева, но питайте колко милилитра се сервират, защото и това има значение при определянето на цената.

Ако искате да имитирате ядене, хапнете супа – между 2,50 и 3,50 „lv“ е купичката. Така със сигурност до половин час ще се наложи пак да търсите „restorant“. И не забравяйте, че „working time“-а на повечето заведения е до полунощ.

„Когато седна в заведение и отворя менюто, за по-сложните специалитети гледам снимките или искам превод от сервитьора“, казва турист от Пазарджик, отседнал в Несебър.

„Няма лошо да се привличат чужди туристи, но така се отблъскват българските“, смятат нашенци.

Българите се опасяват, че ако не знаят поне един чужд език, скоро на родното Черноморие всеки нашенец ще трябва да ходи с речник, за да пита: „What is this?“.

Dnes.bg

Снимка: Dnes.bg

09/08/2010