Как да се грижим правилно за стайните растения

73
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Грижата за стайните растения е удоволствие за повечето хора, макар че не липсват и такива, за които това не е от най-любимите занимания. Колкото повече знаем за всяко растение обаче, толкова по-лесна и приятна е грижата за тях. При отглеждането им всяко нещо е от значение – от това колко да е голяма саксията, до това от какво количество вода се нуждае даденото растение.

от това колко да е голяма саксията, до това от какво количество вода се нуждае
Видове стайни растения

Различните стайни растения имат нужда от различно количество светлина. Така например бебешките сълзи, английският бръшлян и дървото на живота се нуждаят от много естествена светлина – подходящо място за тях би бил прозорец, през който влиза много слънце. Азалията, папратта и аглаонемата пък са такива растения, които цъфтят и при липса на светлина. Подходящо място за тях биха били вътрешните стаи, стълбището и други помещения, до които почти не достигат слънчеви лъчи. Има и такива растения, които се нуждаят от умерено количество светлина, например бегонии, аспарагус, ехмея, дива лоза и зебрина.

Как да избираме стайните растения

Когато избирате стайните растения, винаги се съобразявайте с две неща: можете ли да осигурите необходимото за цветето количество светлина и от колко вода се нуждае то. Ако всичките Ви растения са такива, които изискват рядко поливане, то по-добре за Вас би било да се ориентирате към сукулентните или кактусови видове. По-смелите градинари могат да рискуват и с орхидея.

От какво се нуждаят стайните растения

Всяко стайно растение има нужда от определено пространство за корените си. Всичките видове папрат например трябва да се засаждат по-нагъсто, тъй като те изглеждат най-добре когато цялото пространство в саксията е запълнено. Други растения пък имат нужда от повече пространство и ако саксията им е твърде малка, не могат да израстат както трябва. Същото важи и за поливането – едни се нуждаят от повече вода и влажна почва, докато други изискват почвата да е суха.

Грижа за стайните растения

За повечето стайни растения е достатъчно само ежеседмичното поливане. Но има и такива, които се нуждаят от точно определено количество светлина – за тях е добре да подберете подходящо място. При стайните растения не е толкова важно наторяването, колкото пресаждането – когато забележите, че саксията вече е малка, веднага преместете цветето в по-голяма такава. Добре е да премахвате увехналите листа веднъж на няколко седмици, както и внимателно да почиствате праха от по-големите листа с топла вода без препарати.

Проблеми

И стайните растения, както тези в градината, могат да имат здравословни проблеми. Ако цветето Ви не расте, възможна причина може да е наличието на червеи в почвата. Те могат да бъдат унищожени като се добави 1 чаена лъжица винен оцет в 1 литър вода. Имайте обаче едно наум, че някои растения не понасят киселини. Пожълтелите листа могат да бъдат сигнал за недостатъчно количество светлина или липса на вода. Увехналите листа в повечето случаи са заради липсата на вода и обикновеното поливане почти винаги решава проблема.

Ползите от стайните растения

Всички знаем за предимствата при отглеждането на растения вкъщи: те пречистват въздуха и увеличават количеството на кислород в стаята. Но цветята са и много повече – те са важни за душевното здраве на човек. Според фън шуй, растенията са задължителен елемент във всяка стая – последователите на тази древна китайска наука смятат, че грижата за жива материя е дейност, доставяща удоволствие и удовлетворение. Наблюдаването на зараждащия се живот пък кара човек да почувства енергията на сътворението.