Бегония (кралска) (Begonia rex)

44
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Тези изключително популярни стайни цветя произхождат от Индия. Компактни са и на височина и широчина се разпростират до 30-40 см. Листата са асиметрични, много красиво изпъстрени и покрити с червени власинки. Цъфти с дребни бели и бледо розови цветове, често оставащи скрити между листата.

Място: Бегонията обича силно осветени места, но не и директните летни слънчеви лъчи. През зимата, когато слънцето е по-слабо можете да я поставите на източен прозорец. Температурата следва да бъде умерена – лятото около 20 градуса, зимата – не по-ниска от 15 градуса.

Грижи: През лятото поливането е обилно без да се оставя да засъхне, но почвата следва да е добре дренирана за оттичане на излишната вода. През зимата поливайте по-пестеливо, като е добре да оставите субстрата да засъхне между две поливания. Бегонията обича висока въздушна влажност, но не и директно пулверизиране. Пазете от течения.
Субстрата за Бегонии е глинесто – торфен. В специализираните магазини се предлага субстрат за бегонии.
Тори се лятото със слаб разтвор тор за листно декоративни растения на всеки две-три седмици.

Размножаване: Размножава се най-лесно в началото на лятото от листни резници.

Съвет на градинаря: Понеже Бегонията обича високата въздушна влажност, но не и директното пулверизиране, бихте могли да поставите саксията в съд с вода, но повдигнат над нея (например на камъчета).