Роршахов тест за (не)сексуални маниаци

45
Добави коментар
ibridik
ibridik

Един съдебен психиатър трябвало да освидетелства някакъв сексуален маниак, който бил подсъдим по множество сексуални престъпления. Психиатърът решил да започне освидетелствуването с прочутия тест на Роршах. Довели окования с белезници престъпник в кабинета му, настанили го на стол срещу бюрото на психиатъра и докторът поднесъл пред очите му първото картонче, върху което имало някакво петно, с въпроса: “Кажете ми, моля, какво виждате тук?”.

Сексуалният маниак хвърлил съвсем бегъл поглед на картата и без колебание отговорил: “Гола жена, която се къпе”.

Докторът прибрал картончето в тестето и извадил от там втора карта: “А тук какво виждате?”.

Престъпникът пак не се колебал и произнесъл с пълна увереност: “Гола жена, която си реше косата след баня”.

И отново докторът прибрал картата в тестето и пак му показал нова карта със същия въпрос. И всеки път необикновеният му пациент виждал някаква гола жена в сластна поза.

Психиатърът извадил и последната карта и – вече с почти отегчен тон – попитал за пореден път: “Какво виждате на тази рисунка?”.

Този път човекът отсреща не бил толкова бърз с отговора. Погледнал картата за миг, после изгледал психиатъра по-продължително, после пак към картата и накрая погледнал мъжа срещу него право в очите, усмихнал се лукаво и му казал с почти съзаклятнически глас: “А бе, докторе, ти да не си сексуален маниак?! Само порно картинки ми показваш…”

Тази история е не само смешна. Тя е и много показателна.

Също както в този стар виц, в живота “картинките”, които виждаме са едни и същи – като Роршаховите карти в тестето на психиатъра.

Само тълкуванието им е винаги различно. И винаги зависи от подсъзнанието на човека, който седи на стола и обяснява какво вижда…

В една и съща държава едни виждат винаги само беззаконие и корупция. Отчаяние и липса на перспектива…

Но има и хора, които виждат съвсем други неща в същата тази картинка. Виждат растеж. Виждат развитие. Виждат толкова много възможности и пътища за успех и просперитет.

Не само глобалните картинки се виждат различно от различните хора. За някои, отделния индивид е само едно малко петънце от роршаховата карта. Но дори и това петънце не е еднакво за всеки от “пациентите”…

В един и същи човек някои ще видят само неудачник, човек който досега винаги се е провалял и не е постигнал нищо значимо…

В същата тази личност други ще видят потенциал за величие. И криле, които всеки миг ще се разтворят. За полет…

Така че… не е важна картинката.

Важно е с какви очи я гледаме.

Пожелавам ви винаги да гледате на живота си с добри очи!

Само от вас зависи…

Tags: вяра, дабри очи, картинка, надежда, поглед, Роршах, сексуален маниак, тест