Настървени прилепи-вампири предизвикаха бясна епидемия в Перу / Екология / Наука / Ekip News

17
Добави коментар
vdd
vdd

Снимка: www.lankaenews.com

Снимки към новината

Перуанското министерство на здравеопазването изпрати аварийни екипи към отдалечен амазонски регион на страната, за да ограничат разпространението на бяс, разнасян чрез нападенията на прилепи-вампири, съобщи Би Би Си. Досега здравните работници са дали ваксини против смъртоносната болест на 500 души, атакувани от прилепите, чийто набези силно зачестиха. Експерти обясняват масовите нападения на вампирите с обезлесяването на региона.

Епидемията от бяс избухна в общината на местния народ уракуза, в североизточната част на Перуанска Амазония, близо до границата с Еквадор. Местните са се помолили за помощ, след като не могли да си обяснят странната болест, която убива децата. В отговор здравното министерство прати три екипирани групи, които да лекуват и ваксинират ухапаните хора. Повечето от пострадалите вече са ваксинирани, макар че има и няколко, които отказали лечение.

Прилепите-вампири обикновено смучат кръв от диви животни или добитък, но са известни случай, когато преминават и на човешка кръв, особено в региони, където дъждовните гори биват унищожени. местни хора, пък, смятат, че кървавите атаки на прилепите са зачестили, защото през последните няколко години температурите в Перуанска Амазония са необикновено ниски.