„Лети като пеперуда, жили като пчела…“ – SportVox

7
Добави коментар
sheri
sheri

В една от многото латински поговорки се казва следното: „Съдбата обича смелите“. Смелостта е качество, което притежават изключително малко хора в днешно време и статията ми днес е посветена на един човек, който притежава изключително много от тази добродетел. Казвам добродетел, защото само смели хора са способни да правят велики неща и да станат големи имена.

Касиус Клей. По-късно Мохамед Али. Човекът, който имаше смелостта да си държи смъкнат гарда и да не си предпазва лицето. Най-харизматичният боксьор. Човекът, който е изградил Златната ера в тежката категория на този кървав спорт. Той е възродил традициите и е показал на много хора, че боксът не е умрял. Страхотната му физика и уникалното му движение по ринга, което е определяно като танц, му носят няколко титли в тежка категория.

Един човек е казал на Мохамед Али: „Добре, добре, ще станеш световен шампион, ще станеш…“. Дали този човек е пророк или просто наистина си е взел поука, след като Али му е нанесъл подобаващ побой, заради непрестанните подигравки и обиди на расова основа, които е понасял?!?Но факт е, че Мохамед реално става световен шампион и то няколко пъти. 18-годишният тогава младеж с нищо не е бил заслужил подигравките към себе си и е отвърнал подобаващо на нападките.

Едва ли в днешно време може да се появи такъв спортист като Мохамед Али. Гледайки филма „When we were kings“ („Когато бяхме крале“ – препоръчвам го на всеки, дори и да не е запален фен на бокса), останах впечатлен от харизмата и заразния спортен и шампионски дух, който той носи в себе си. Всички хора около него просто сияят от неговия позитивизъм и чувство за хумор, което не го напуска дори и преди някои от най-важните му мачове.

Впрочем, две са срещите на Мохамед Али, които могат гордо да носят прозвището „Мач на века“. Едната е срещу Джо Фрейзър, а другата срещу Джордж Форман. Срещу Фрейзър Али за първи път губи в професионалната си кариера. Но това не сломява великия шампион. Затова се нарича „велик“ – защото може да губи. Мохамед Али печели срещата си срещу Джордж Форман (боксьор с чудовищни размери и убийствен удар) и след това стават приятели. Въпреки милионите конспирации за мача им в Киншаса – Форман бил упоен, били разхлабени въжетата на ринга и т.н. Али отново е световен шампион.

Влиянието на някои хора върху определен спорт е неизбежно. Тези хора, които са предопределени да възродят нещо, да вдъхнат живот на една изгубена кауза. Те остават завинаги в сърцата на милиони хора и за тях се говори с години. Именно такъв е Мохамед Али. Човекът, който превърна един от най-кървавите спортове в изкуство, което той уникално твореше и превръщаше в наслада за окото.