Доц. д-р Мирослава Кадурина: Има и зъболекари, които правят ботокс!

4
Добави коментар
viktorivanov
viktorivanov

В последните седмици стана ясно, че в пластичната и естетична хирургия у нас цари пълен хаос. Козметички и зъболекари извършват разкрасителни манипулации, които трябва да се правят само от дерматолози или пластични хирурзи. Специалистите се заканиха, че ще изготвят точни стандарти за всяка дейност, за да се знае на кого какво му е позволено да работи. Те са факт от 1 юни и ще влязат в сила от 15 юли. Повече за новия ред, който се въвежда в естетичната медицина, разказа доц. д-р Мирослава Кадурина, началник на Катедрата по дерматология към ВМА.

– Доц. Кадурина, ВМА организира лятна академия по естетична медицина, където оповестихте за новите стандарти в тази област. Бихте ли казали повече подробности?
– Акцентът на лятната академия е върху това, че българският пациент трябва да бъде защитен и сигурен в ръцете на добри специалисти. Имаме световноизвестни лектори от цял свят на лятната академия. Обсъждат се различни теми, включително и лазерният пилинг, от който в България има много пострадали, повярвайте ми. У нас има изключително много незаконни студиа, центрове и клиники, зад които не стои нито един реален специалист по дерматология. Новината е, че вече имаме разработен и приет стандарт за естетична хирургия. Ние водим тази битка от години и сега за първи път вече се вижда нещо реално. Допълнително правният отдел на Министерството на здравеопазването ще изработи

санкции за нарушителите

на наредбата, които работят незаконно. По принцип смятаме, че трябва да се спира дейността на тези студиа. В нашата клиника имаме три случая на пострадали от такива манипулации, извършени от неквалифицирани кадри. Едната жена е със злокачествен кожен рак – меланом, който е бил премахнат с лазер, защото козметичката е решила, че става дума за бенка. Сега на тази жена вече не може да се помогне. За да бъдат защитени пациентите, преди да се подложат на каквито и да било козметични и естетични манипулации, трябва да изискат сертификат или диплома за правоспособност на лекаря. В наредбата въведохме точка, според която пациентът ще има право до 1 година след манипулацията да търси отговорност от лекаря за късни последствия от нея. Надяваме се, че ще се прекрати нелегалната дейност на всички козметични салони, в които не работи дерматолог или пластичен хирург.

– Кои специалисти ще имат право да поставят ботокс и филъри, да правят пилинг и др. манипулации?

Козметичките не могат да поставят ботокс

да работят с филър, да правят лазерен пилинг на лицето, както и лазерни епилации. Това може да се прави само от дерматолог или пластичен хирург. Стандартът влиза в сила от 15 юли, разработихме го за 8 месеца и беше приет от интердисциплинарна комисия на 1 юни. В тази комисия влизат колеги от 6 специалности – очни, пластични хирурзи, дерматолози, лицево-челюстни хирурзи. У нас има и зъболекари, които правят ботокс в момента! Но това ще им бъде забранено, също както на козметичките. Много ясно е казано колегите от всяка специалност какви манипулации имат право да извършват и какви квалификации трябва да притежават за целта.

– Може ли конкретни примери да посочите?
– Например поставянето на ботокс може да се прави от пластични хирурзи и дерматолози. Околоочните операции може да се извършват от пластични хирурзи, но и от очен лекар. Премахване на коремна престилка от тлъстини ще може да се извършва и от хирурзи с обща практика. Процедурите по обезкосмяване и епилации се поверяват на дерматолози или пластични хирурзи. За работата с лазерен апарат ще се преминава курс на обучение от колегите и ще им се издава сертификат за това.

– Кой ще следи за качеството на ботокса, филърите и самите апарати, които се внасят?
– Контролът ще бъде осъществяван от Районните центрове по здравеопазване и от Агенцията по лекарствата, които ще следят за качеството на препаратите. В България има страшно много незаконен внос на препарати, съдържащи ботокс, от Корея и Китай. Той масово е такъв, това е криминална дейност! Миналата година у нас са били направени 10 000 манипулации с ботокс, като фирмата-вносител на продукта е доставила в страната само 140 дози! Останалите откъде са дошли според вас?

Маргарита Благоева