Как се казва столицата на Тайланд?

79
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Как се казва столицата на Тайланд?

Крунг Теп. Името на града за всекидневно обращение означава ,, Градът на ангелите”, подобно на Лос Анджелис, и е съкращение от официалното име, което е най-дългото име на град в света.

Само неуките чужденци наричат града на Бангкок, което не се използва в Тайланд вече повече от 200 години.Това, че европейците  продължават да наричат столицата на Тайланд Бангкок, е все едно тайландците да наричат столицата на Великобритания Билингс Гейн или Уинчестър.

Бангкок е името на малко рибарско селище, съществувало преди крал Рама 1 да построи град на това място през 1782г. и да премести столицата там. При това градът получил ново име. Официалното му име е Крунгтеп Маханакон Аморн Ратанакосин Махинтара Юдхая Махадилок Поп Нопарат Раджатани Бюрером Удомрайнивес Махасатарт Аморн Пимарн Авалтарнсатит Сакататия Висанукрам Прасис. Тайландците  пишат всичко това като една дума със 152 букви или 64 срички. То се превежда най-общо като : Великият град на ангелите, върховно хранилище на божествени бужута, велика непобедима страна, голямо и изтъкнато кралство, величествена кралска столица, украсен от девет благородни скъпоценни камъка, върховна кралска квартира и дворец, божествен подслон и жилище на превъплътените духове.

Първата част от името Бангкок на тайландски, ,, банг” , означава просто село. Втората част се предполага, че произлиза от старата тайландска дума ,, макок”, която означава някакъв плод – или маслина, или слива, или и двете. Така че Бангкок означава ,, селото на сливите” или ,, селото на маслините”. Никой не знае кое точно, но и никой не се интересува.

Крунг Теп е единственият голям град в Тайланд. Той е 40 пъти по-голям от следващия по големина.