Кой е най-големият по площ град в света?

22
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Кой е най-големият по площ град в света?

А)Мексико Сити Б)Сао Пауло  В)Мумбай  Г)Хонолулу   Д)Токо

Във въпроса има малка уловка, но това е Хонолулу. Според Хавайския щатски закон от 1907г. Градът и окръгът Хонолулу са едно и също. Окръг Хонолулу обхваща не само целия остров Оаху, но и останалите северозападни хавайски острови, които се простират на 2400 км в Тихия океан.

Това означава, че Хонолулу покрива по-голяма площ от всеки друг град-5509 кв. км. макар че има население само 876 156 души. 72% от ,, града” са покрити с морска вода.

Градът с най-многобройно население в света е Мумбай, Индия, където 12,8 милиона души живеят на 440 кв. км. т.е. по 29000 души ба квадратен километър! Ако се включат всички предградия, най-населеният град е Токио с 35,2 милиона души, живеещи на 13500 кв. км.

Хонолуълу е щатска столица на Хавай, но не се намира на остров Хавай. Той е на Оаху, който е много по-малък, но по-гъсто населен. Хавай е най-изолираното голямо населено място в света.

Островите от Хавайския архипелаг са подаващи се от водата върхове на най-голямата планинска верига в света. Хавай е единственият американски щат, в който се отглежда кафе. Повече от една треата от ананасите в света идват от Хавай и хавайците са най-големите консуматори  на консервирани шунки в света, справяйки се със 7 милиона консеви годишно. Популярността на консервираната шунка изглежда мистериозна, но може евентуално да се обясни със засиленото военно присъствие на острова през войната и с факта, че консервираното месо е значетелно по-удобно при връхлитането на ураган. Консервирана шунка с пържен орис е класика за хавайците.

Капитан Кук е открил Хавайските острови прз 1778г. и ги е нарекъл Сандвич. Кук е убит на Хавай през 1779г.В началото на 19 век островите  са известни като кралство Хавай. Макар че стана американски щат през 1950г.,Хавай е единственият американски щат който все още използва ,, Юниън Джек” като държавно знаме.