Мебели за градината

19
Добави коментар
petargpetrov
petargpetrov

Мебели за градината

Тенденциите при градинската мебел вървят в крак със съвременната тенденция да се използва максимално ползотворно градината и да се прекарва комфортно времето на открито.

Видео
Файлове

Външните пространства – алтернативна дневна зона.
Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Тенденциите при градинската мебел вървят в крак със съвременната тенденция да се използва максимално ползотворно градината и да се прекарва комфортно времето на открито. Днес вече се гледа на външните пространства като на алтернативната дневна зона, особено ако сте щастливци да имате вила или къща в такава географска ширина , където е възможно да се прекарва време на открито през цялата година.

Въздействието на цветовете и мотивите на външните мебели има толкова голямо значение за двора, колкото другите мебели имат в интериора. Цветовете за градинските мебели  са смели и разнообразни. На пазара има пастелни цветове, както и ярки варианти  – синьо, тюркоазено, кафяво, светложълто, зелено, както, разбира се, и класическите бяло и черно, които са особено подходящи за освежаване на градината. Всичките имат една цел – да направят мястото навън по-привлекателно. Мотивите изобилстват при текстила – точки, смели райета, подчертани ярки десени, а луксозните материи предлагат невероятно разнообразие.

Материалите за градинската мебел днес са с високо качество, мебелите за открито са с качеството на интериорни мебели. Алуминият е един от популярните материали за изработване на градинска мебел. Ръчно изработеният алуминий се формова, като се отлива в калъпи. Той е лек и поради това е лесно преносим. Тиковото дърво е друг фаворит. Неговата популярност напоследък се дължи на устойчивостта му на гниене и въздействието на инсекти, лесната поддръжка и изискания стил, който осигурява в градината. Ратанът също е предпочитан материал  в последно време поради ниските цени и ефектната визия. За градина може да намерите и пластмасови мебели, особено шезлонги и комплекти от маса и столове за хранене. Разбира се, особено ефектни са мебелите за градина от ковано желязо. Те се нареждат сред любимите и класически варианти при обзавеждането на дворното пространство.

Външните мебели предлагат възможност за оформяне на различни зони в зависимост от предназначението им. Ако имате барбекю в градината, тогава са ви необходими маса за хранене, както и достатъчно на брой столове или пейки. Ако градинският кът е мястото, където си пиете сутрешното кафе, имате нужда от комплект маса за кафе, удобен диван, фотьойл или кресла. Допълнението от възглавнички към тези мебели може да оформи визията като в интериор. Ако пък градинските мебели са част от оборудването около басейна, задължително е да имате шезлонги, където да почивате след плуване и да се наслаждавате на приятните слънчеви лъчи.

Камините в градината, както и огнищата правят тази зона любимо място за почивка в края на деня, място за вечеря със семейството или приятелите. Тези зони, оформени с ратанови или тикови мебели, наистина могат да се превърнат в алтернатива на хола през топлите летни вечери. Особено красива зона се формира и с мебели от ковано желязо и меки възглавници с пъстра дамаска. Дори малките дворни зони могат да придобият изключителна привлекателност с подходящите мебели за открито.

Когато избирате мебели за градината или терасата, обърнете внимание на възможностите, които те осигуряват, на тяхната функционалност. Помислете от какво точно имате нужда. Например една пейка от тиково дърво, която се отваря, може да се ползва освен за сядане и като място за съхранение на градински инструменти, или възглавничките от дивана, когато завали.  Освен удобни мебелите за градината и терасата трябва да са трайни. По-високото качество мебели са по-устойчиви на атмосферните влияния.  Ако изберете по-скъпи мебели, те ще имат по-дълъг живот и така няма да се налага да сменяте градинските мебели всяка година.

Стиловете на градинските мебели са почти толкова разнообразни, колкото и при интериорната мебел: неформални, рустик, традиционни, официални, всекидневни.