Как да направя?: Урок 2: Как да си направя сайт, блог или форум бързо, лесно и безплатно?

1
Добави коментар
tony1975
tony1975

Искате да знаете как да си направите сайт? Или искате да имате собствен блог или дори форум, а не разбирате нищо от уебдизайн и програмиране? Но решение има и то е в безплатните платформи.

Много сървъри вече предлагат, напълно безплатен пакет услуги – хостинг, инструменти и готови шаблони за създаване на сайт, безплатен под-домейн – и ето – готови сте да си направите ваш собствен сайт бързо, лесно и безплатно.

Нека обясня, че съществуват много и различни по насоченост интернет базирани платформи (CMS), които позволяват безплатно изграждане на функциониращ сайт, блог или форум. Те предоставят както визията (дизайна, шаблона) така и системата за управление на съдържанието им. Някои от тях предоставят всичко това в комбинация и с нужния за функционирането им хостинг и Интернет адрес (домейн) а други изискват да разполагате с такива. Във всеки от случаите, те си остават безплатни. Във втория обаче, ви дават и още нещо – свободата да променяте код, структура, функции и визия изцяло по свое желание (и възможности).

Така всеки може да си създаде собствена, професионално изглеждаща страница, да я управлява и развива, без това да му струва пари и без да ползва някакви специални програми и както казах, за някои от тях дори не се налага да се свалят на собствен сървър. Безплатното си има своите ограничения, разбира се, но те засягат повече бизнес ориентираните от вас.

Лично аз препоръчвам на всеки начинаещ следните безплатни и изключително функционални платформи: blogger и wordpress. Този ми сайт ползва blogger, например. Сами виждате постигнатото – че да си направите сайт е лесно и безплатно.

Пред по-запалените сайтостроители от вас, в зависимост от това какво искате да създадете – бизнес-сайт, личен блог, форум и т.н., има и много други различни възможности. Ако желаете, например сайтът ви да съдържа предимно снимки или музика можете да използвате wetpaint или по-специализирани системи като Picasa Web Albums, myphotoalbum, youtube, myspace, глог и т.н. Решете какво съдържание ще поставяте и останалото може да се сведе дори до няколко щраквания с мишката. Имате възможността да избирате измежду много безплатни варианти, където бихте могли да качите свои файлове – филми, музика или програми.

За по-запознатите с Java, HTML и CSS, за чувстващите се по-уверени в уеб-дизайна, за желаещите да имат пълен контрол над код и визия, както и за онези, които искат да предложат на посетителите в сайта си повече възможности за активно участие в него, препоръчвам да си изберат някоя от 10-те най-популярни, невероятно богати, безплатни CMS платформи, както и ucoz, и e107. Повечето поддържат и български интерфейс и теми, но от всички изброени, само ucoz не изисква да бъде смъквана и инсталирана от вас, както и да се сдобивате с домейн и хостинг.

Дори и да не сте специалист обаче, пак можете да имате професионален динамичен сайт, ако просто си закупите хостинг от компания, която предлага към хостинга и списък с автоматично инсталируеми платформи.

Завършен сайт без да влагате пари, а единствено своето време и усилия – от седмица до 6 месеца от старта на начинанието. Разбира се, във всеки от вариантите знания за неща като HTML и Java, могат доста да ви помогнат, но и без тях, всичко е почти готово и само трябва да се регистрирате, за да започнете да го ползвате и персонализирате, като разполагате безплатно и с десетки варианти за стила (дизайна) на вашия сайт.

Устройва ли ви? Ами действайте, инициативата е ваша! Ако се спрете на предложените от мен blogger или wordpress, то можете да започвате. Успех! А аз оставам на разположение, в случай, че ви потрябвам с още съвети и т.н.