Климатик: Вертикален климатик

5
Добави коментар

Вертикалните климатици са идеално решение за охлаждане на места, където конвенционалните не могат да бъда поставени. Те могат да бъдат монтирани на стените в помещението или да стоят самостоятелно. В зората на вертикалните климатици те са били монтирани в жилища с големи прозорци, там където обикновените климатици не са могли да смогнат с режима си на работа. Съществуват и преносими климатици, които можете да местите от едно място на друго. Те са подходящи за малки къщи.

Един промишлен вертикален климатик е добър избор за офиси, които не могат да си позволят централна климатична система. Този вид климатици обикновено са по-компактни от хоризонталните видове и осигуряват по-голяма гъвкавост при решение къде да бъдат поставени. Също така те са изключително добри за складове, търговски обекти на дребно и други открити обществени места, където е нужен контрол на климата. Има и други характеристики, които ги правят по-благоприятни за промишлени цели. Например формата им, тя ги прави по-лесни за пренасяне през вратите, докато при хоризонталните може да отнеме доста време за да бъде сглобен. Също така на вертикалните климатици по-лесно могат да бъдат подменени сменяемите части.

При избора на вертикален климатик (същото важи и за хоризонтален), един от основните фактори, които трябва да вземете предвид са техните BTU и рейтинги EER. Британските термални единици (BTU) се отнасят за това колко е общото количество топлинна енергия, която даден климатик трябва да извлече от въздуха и да го охлади. За помещение около 120кв.м. се взимат климатици в интервала 6000 – 10000 BTU.

EER рейтинга се позовава на класацията на енергийна ефективност на вертикалните климатици и измерва количеството използвана енергия от климатика. Тя се изчислява като се раздели неговите BTU на мощността му. Колкото по-висок е EER рейтинга на един климатик толкова по-висока енергийна ефективност има той. Колкото и пари да струва такъв климатик, той ще ви възвърне парите от по-ниските сметки за електроенергия.

Има и други доста по-добри функции при вертикалните климатици. Например, система за филтриране, която премахва плесен, прах и цветен прашец от въздуха, за да се създаде по-чиста атмосфера. Таймери, които ви позволяват да контролирате времето за работа на климатика и шума в него. Някои от вертикалните климатици имат и де-овлажнител, с който лесно можете да добавяте или премахвате влага от въздуха. При покупката климатик се уверете, че е извън сезона, когато търсенето на такъв уред е изключително малко и търговците са принудени да намалят цените или да обявят промоции.