Another part of me: Max Jax Interview with Jennifer Batten – ‘Whatever’ Tour at Strathpeffer on 28th February 2010

37
Добави коментар
kalinushka
kalinushka

Интервю с Дженифър Батън, взето от фенове на Майкъл след концерта й в Шотландия, Strathpeffer

Заедно с Майкъл си свирила на едни от най-големите концерти в света пред хиляди хора. Огромна разлика с шоуто тук, в Strathpeffer! Кое предпочиташ – големи или малки концерти?

Ами, най-приятно е, когато хората идват да чуят МОЯТА музика. Предпочитам публика от 50-100 души, които идват заради мен, отколкото да бъда част от …нали разбирате. Години наред съм свирила заедно с други хора и това, което правя в момента, много ми харесва! Но да свиря рамо до рамо с Майкъл пред всички тези хора беше сюрреалистично преживяване. Беше страхотно, доставяше ми огромно удоволствие.

Нормално ли е за теб да свириш на толкова малка сцена като тази?

Свиря на най-различни места – малки клубове, театрални сцени и всякакви места, на които може да се събере публика.

Знам, че китаристът Джеф Бек е твой идол. Кой друг е оказал влияние върху теб?

Ъм…[замисля се] Van Halen, George Lynch, Preston Reed, който живее в Шотландия и свири на акустична китара. Има толкова много велики китаристи и аз съм слушала мнозина от тях. Слушам различни неща – electronica, world beat music, Afro Celt Sound System.

Издала си 3 соло албума. MJ чувал ли е някои от тях?

Мисля, че му дадох два албума, защото вторият излезе точно преди турнето History. Неговият съвет беше, че трябва да пея. „Ако искаш да си известна, трябва да пееш!”

Гледала ли си филма на Michael Jackson This Is It?

Да, гледах го два пъти. Страшно ми хареса! Не бях свирила с него от 12 години и филмът просто върна спомените ми за таланта му, във всяко едно отношение.

Това, което видя на репетициите за This Is It – така ли помниш Майкъл?

Да! Беше прекрасно, начинът по който движеше тялото си. Гласът му беше в страхотна форма. Много хора са изпитали тъга, когато са гледали филма; аз му се насладих, припомняйки си хубавите моменти.

Когато за пръв път обявиха музикантите, избрани за This Is It, бях изненадан, че не видях твоето име. Поканиха ли те изобщо да бъдеш част от това?

Не, той искаше нови лица, млади музиканти и танцьори. И ново лице зад китарата, което е добре/нормално.

Познаваш ли Орианти?

Да, да, ние сме имейл-приятелчета. Тя прави шеметна кариера в момента, справя се страхотно, свири по цял свят. Това беше добър ход от негова страна (да избере Орианти за китаристка).

Кое е любимото ти турне на Майкъл Джексън?

Bad, определено. Беше наситено с енергия и беше ново/първото за всички. Все още поддържам връзка с някои от музикантите, те са страхотни хора. Ricky Lawson, барабанистът; с Greg Phillinganes се виждаме почти всяка година. С фризьорката на Майкъл поддържам непрекъснат контакт. Турнето Bad имаше най-добрата енергия, нещата малко се промениха с Dangerous, когато той започна да отменя дати. Моят фокус беше малко по-различен, използвах възможността да представям албума си в градовете, в които имахме концерти от Dangerous и History. Така че бях много заета.

MJ специално ли е търсил водеща музикантка/китаристка за турнетата си?

Не знам, не съм чувала нищо по този въпрос. Не знам кой друг се е явявал на прослушване. Нямам представа колко мъже и жени са се явили на кастинг за него.

Коя беше любимата ти MJ песен, която си свирила на турне?

Human Nature. Да, това беше и любимото ми изпълнение от филма This Is It. Начинът, по който я изпя, беше прекрасен. Помня осветлението, беше изключително въздействащо.

Пишеш книга за преживяванията си от турнетата с Майкъл Джексън. Как върви работата?

3-4 глави са готови. Сестра ми е редактор на книги! Но съм толкова заета напоследък, че не съм я пипвала от месеци. Няма да я пришпорвам; когато се прибера, ще изгледам всичките си филми, имам около 20 часа записи от турнетата, така че искам да си опресня спомените. Но съм в процес на работа (по книгата). Всички големи издателства отказаха да я публикуват, защото в книгата няма да има клюки!

Получавала ли си някога покана да работиш по някой от студийните албуми на Майкъл?

Той работеше с изтъкнати/известни китаристи като Slash и Steve Stevens. Те бяха номер едно в тази област. Но аз не се оплаквам изобщо. Аз имах шанса да свиря на сцена с него в продължение на 10 години!

Помолиха ни да те попитаме дали си срещала/познаваш Принс?

Да; но не съм се запознавала официално с него. Той дойде зад кулисите на един от концертите по време на Bad турнето. Придружаваха го Shelia E и Cat. Мои приятели седяха зад него по време на шоуто и казаха, че той направо откачил, когато съм свирила солото на Beat It! [смее се] Но не го познавам лично.

През последните няколко години всички чухме за тъжната кончина на музикални легенди като James Brown, Les Paul и Michael Jackson. Имаш ли чувството, че златните години на музикалната индустрия си отидоха и днешните изпълнители трябва да преоткрият себе си?

Да, ами музиката винаги се развива циклично. В даден момент всичко започва да става досадно и после изведнъж нещо/някой прави пробив и отново вдъхновява креативността. Но абсолютно никога няма да се появи друг талант като Майкъл Джексън. Той е взел целия талант в това семейство (киска се). Неговият талант преминава далеч отвъд пеенето и писането на песни. Всичко около него беше талант/креативност. Това просто никога няма да се случи отново.

Какво мислиш за новата генерация звезди днес, като Lady Gaga и Beyonce?

Виждала съм Лейди ГаГа на церемонии за раздаване на награди и не ми въздейства по никакъв начин. Не съм слушала цял неин албум, така че нямам представа какво има в нея! Но Beyonce, ето това е талант. Честно казано, не слушам често поп-музика. Гледах последните две церемонии за раздаване на награди: Грами и … не помня още коя. Според мен в по-голямата си част това беше просто sh*t! [смее се] Видях изпълнението на Pink – направи една балада, изключително стилно изпълнение, различно, креативно. Джеф Бек направи трибют за Les Paul. Ако бях гледала само тези две неща, щях да си спестя два прахосани часа от живота си (смее се).

Абсолютно, съгласен съм. Кога за последен път говори с Майкъл Джексън?

Последната дата за концерт от турнето HIStory. Преди около 12 години!

Значи отношенията ти с Майкъл Джексън са били общо-взето строго професионални?

Да. Работихме заедно в продължение на 10 години по време на турнетата. На репетиции имахме достъп до него, но щом тръгнехме на път … имахме групова молитва преди всяко шоу, а след концерт той си тръгваше още преди да сме напуснали стадиона/града. Антуражът му се състоеше от около 100 души, заемахме три хотела. Няколко пъти са ни настанявали в неговия хотел, но не се случваше често. Но да пътуваш с него беше забавно.

*Даваме й снимка за автограф от турнето History и тя се смее при вида на огромната перука, която покрива лицето й.

Имах няколко такива перуки. Смятах, че изглеждам ужасно. Избягвам да се замислям за това! Оригиналната снимка, от която дойде идеята, изглеждаше много добре, но щом идеята се превърна в реалност, вече не ми се струваше толкова добра…Но Майкъл винаги се стремеше да шокира хората!

Каква е следващата ти стъпка след това турне, когато приключи? Ще си вземеш ли почивка или ще записваш нов албум?

Ще си почина около седмица и после ще започна подготовката за концерта в Япония през април. Очертава ми се голямо пътуване/много турнета. Но най-голямото ми удоволствие, когато съм вкъщи, е да правя нови филми. Освен това пиша доста акустични неща.