Гръцки археолог е открил двореца на Одисей

6
Добави коментар
kocet
kocet

На остров Итака в Йонийско море е открил двореца на митичния цар Одисей, героя от Троянската война…

Гръцки археолог твърди, че на остров Итака в Йонийско море е открил двореца на митичния цар Одисей, героя от Троянската война, съобщава Атинската агенция за новини, цитирана от РИА Новости.

„Според наличните сериозни данни, с всички научни уговорки, ние сме убедени, че се намираме пред двореца на Одисей и Пенелопа – единствения дворец от Омирово време, който още не е открит”, казва проф. Танасис Пападопулос, който заедно със съпругата си, също археолог, провежда разкопки на Итака вече 16 години.

Според него на острова са открити развалини на триетажен дворец със стълба, изсечена в скалата. На мястото на разкопките е открит кладенец, датиран от XIII в. пр.н.е., тоест времето, когато може да се е случила Троянската война.

Аналогични кладенци са открити в Микена и Тиринт – двата центъра на древната микенска цивилизация на полуостров Пелопонес. Археолозите открили и останки от микенска керамика.

Пападопулос твърди, че дворецът съответства на описанието, дадено в „Одисея”. Археологът акцентира върху обстоятелството, че преди няколко години на Итака е открита древна плочка с рисунки, които напомнят на един от епизодите на древната поема на Омир.

На плочката е изобразен Одисей, привързан за мачтата на своя кораб, и заобикалящите го сирени, които със своите песни накарали другарите на Одисей да се хвърлят в морето.

На плочката има и знаци от т.нар. линейно писмо от второто хилядолетие преди новата ера, което и до днес не е разчетено. Сега разкопките продължават на площ 2,5 хектара.

Кметът на Итака – Спирос Арсенис, заяви, че откритието може да стане едно от най-важните за съвременната археология, като се има предвид огромното значение на Одисей.

Министерството на културата и туризма на Гърция обаче не коментира изявлението на археолога.

В миналото различни места на остров Итака са били сочени като местоположение на двореца на Одисей, но най-старите от разкопките са датирани три века по-късно от предполагаемата дата на Троянската война.

Редица учени локализират Омировата Итака на съседните острови Кефалиния и Лефкас, където са открити много повече предмети и руини от микенската епоха.

25/08/2010