Кампанула (Campanula isophylla)

54
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Кампанулата произхожда от планинските райони на Северна Италия. Стайни цветя с компактни размери които по-скоро се разпростират настрани, отколкото на височина. На височина достига до 15 см, а настрани – 30-40 см. Листата са ситни и назъбени. Цъфти през лятото с дребни бели или сини цветове.

Място: Кампанулата обича слънчево място с умерена въздушна влажност. Температурите следва да бъдат умерени – през лятото до 16-20 градуса, а зимата – не по-ниски от 10 градуса.
През лятото можете да изнесете Кампанулата на балкона или в градината на слънчево място.

Грижи: През лятото поливането следва да бъде обилно, а през зимата – пестеливо колкото да се поддържа влажността на субстрата. При всички случаи осигурете водопропусклив субстрат с добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Влажността в помещението, където отглеждате Кампанула е добре да бъде умерена. В горещите летни дни, както и през зимата при парно отопление е добре да се пулверизира за повишаване на въздушната влажност.
Тори се през лятото 1 – 2 пъти месечно с тор за цъфтящи растения.

Размножаване: Най-лесно се размножава през пролетта чрез разделяне на старите растения или чрез резници. Пресажда се веднъж на 1-2 години.

Съвет на градинаря: Подходящо растение за висящи кашпи. Отстранявайте увехналите цветове редовно.

Здравейте, Кали,

Моята кампанула е бяла, през лятото стои да двора на не много слънчево място, а през тази зима (беше мека) я държах на остъклена тераса и я внасях само в най-студените нощи вътре.
В много ранна пролет пуска нови издънки в почвата и те се прихващат идеално, само трябва да имат малко коренчета. Става и с чепка, но успехът не е сигурен.

http://www.strelitzia-bg.com/product/3670/%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B0-Campanula-isophylla-Stella-Blue/

http://k-decobg.com/index.php/component/k2/item/43-kampanula-campanula