Интересни факти за вулканите

8
Добави коментар
gossipgirl
gossipgirl

На Земята съществуват 1500 вулкана, които могат да се активират във всеки един момент. Те се образуват, когато разтопена магма се надига към повърхността на земята, и разкъсват тънките й слоеве.

Вулканичната пемза е единственият вулканичен камък, който плава на повърхността на водата. Тя е сива на цвят, с кухини, които се образуват при излизане на горещи газове от камъка, когато се охлажда.

Най-огромните вулкани се наричат супервулкани. Тяхното изригване може да доведе до ужасяващи последствия – огнен дъжд на хиляди километри от самия вулкан, глобални климатични промени заради попадането на пепел в атмосферата.

Обикновено изригването на вулкан се случва веднъж на 100 000 години. Според учените сега е моментът да изригнат вулканите в парка Йелоустоун. Най-голямото изригване на вулкан е на индонезийския остров Сумбава.

Там изригването на вулкана Тамбора довежда до смъртта на 100 000 души. В Индонезия се намират най-много активни вулкани – 76 броя. Голяма част от вулканите се образуват на края на тектонични плочи, които образуват повърхността на земята.

В Исландия, земята на огъня и леда, се намират много вулкани. Неотдавното изригване на вулкана Ейяфятлайокутл бледнее в сравнение с изригването на Скаптар.

Той разрушил хранителните запаси на острова и станал причина за глад, унищожил една пета от населението на страната. Изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г. довело до много по-тежки последствия – той изхвърлил 22 милиона тона серен диоксид, който обкръжил цялата планета и довел до намаляване на температурата с 0.5 градуса.

Вулканите могат да растат – когато лавата и пепелта се събират, те добавят допълнителни метри към повърхността на вулкана. Вулканите, които са неактивни, се наричат спящи.

Понякога при изригването на вулкан стените, които съдържат магма, се рушат, и се образува гигантски кратер, който се нарича калдера. Най-големият вулкан на Земята е хавайският Мауна Лоа. Той се намира на 4000 метра надморска височина.

Изригванията на вулкан превръщат залеза в наистина красива картина – появяват се оранжеви и коралови оттенъци. Това се обяснява с дребните частици пепел, които разсейват слънчевите лъчи.