Кромлех – грандиозната обсерватория от каменната ера – тема за Великобритания – Idi.bg

85
Добави коментар
tao
tao

Стоунхендж е световноизвестно каменно съоръжение, което се намира в равнината Солсбъри в графство Уилтшир, Англия.  То е разположено на около 130 километра югозападно от Лондон. Сред научните среди съоръжението е известно с наименованието Кромлех.

Съществуват две версии за произхода на името – разпространената сред туристите е, че името произлиза от английските думи „stone“ (камък) и „hedge“ (ограждение); а другата, подкрепяна от учените, е, че втората част на думата се е видоизменила от думата „hinge“ (опора).

Кромлех се състои от 30 сарсенови камъка, образуващи кръг с диаметър от 33 метра. Самите каменни блокове достигат 4 метра височина и 2 метра ширина, и тежат по около 25 тона всеки. Върху тях са положени напречни камъни с дължина около 3 метра и ширина 1 метър. Дъгата на външния пръстен, състояща се от 13 камъка, се е запазила, като в пределите на този кръг е имало пет трилита (каменни съоръжения от два вертикални каменни блока, с един напречен върху тях) от сарсен. Тези пет огромни каменни съоръжения тежат до 50 тона всяко. Трилитите са изградени симетрично: най-малката двойка трилити са били с височина 6 метра, следващата двойка – малко по-висока, а най-голям е бил единственият централен трилит, с височина 7,3 метра.

Към 19-ти век са се запазили само два трилита. През първата половина на 20-ти век е възстановен един трилит в северозападната част и е изправена опората на централния трилит, с което напълно се променя видът на комплекса. Мащабите на тази реставрация, обаче, са били предмет на остра критика в тогавашното общество.

Първите изследователи свързвали постройката Стоунхендж с друидите. Последвалите разкопки обаче отместиха времето на създаване на Стоунхенд към новокаменната и бронзовата ера, и по-точно към 23-27 в. пр.н.е. Най-често положението на каменните блокове се свързва с астрономическите явления. Най-известен е съвременният опит за изтълкуване на Стоунхендж като грандиозна обсерватория от каменната ера.

По-рано на туристите се разрешаваше да огледат Стоунхундж и отвътре, обаче през последните 30 години цялото каменно съоръжение бе оградено с мрежа, и туристите вече могат да го гледат само отдалеч.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2781 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност