Дойде време за детокс

41
Добави коментар
antrax
antrax

   Пролетта е най-подходящият сезон за лека, ненатоварваща програма за детокс (освобождаване от натрупаните токсини). Според индийската аюрведа, китайските медицински практики и 40-дневното християнско постене пречистването действа повече „отвътре-навън“, като облекчава работата на организма и пробужда естествената му способност да се самовъзстановява. Предлагаме ви 10 въпроса и 10 отговора, които ще ви помогнат за вашата програма детокс. В Холивуд тя отдавна е мания на звездите и неслучайно там вече все по-често звучи мантрата: „Детокс вместо ботокс“.

1. Как да разпознаем необходимостта от детокс?
Добре е профилактично да се прави веднъж или два пъти в годината – през пролетта и през есента, но има и симптоми, които подсказват, че е дошъл момент незабавно да „олекотим“ товара, който струпваме върху организма. Чувството за постоянна умора и за липса на концентрация на ума е един от тях. Възпаленията на кожата – от червени петна, пъпки, поява на херпеси или алергии – също подсказват това. Торбичките или тъмните кръгове под очите са сигнал за спешен детокс, както и периодичните лека хрема, кашлица, главоболие или болки в гърдите, стомаха, ставите, мускулите.

2. Как става отвеждането на токсините?
Детоксикацията се осъществява с естественото изхвърляне на „отровите“ чрез черния дроб, бъбреците, червата, белите дробове и кожата. Ето защо всяка програма предвижда стимулиране на дейността на тези органи чрез подходящ хранителен режим, полезни добавки и здравословен лайфстайл.

3. Колко време да практикуваме?
Американските лекари диетолози, които се грижат за здравето на звездите и понякога се налага спешно да ги „спасяват“ от злоупотреба с алкохол, лекарства или други вредни привички, препоръчват 7 или 10-дневен период за пречистване.

4. Как да започнем?
Това като че ли е най-трудно, защото човек често е роб на всекидневните си навици. Чашата кафе сутрин (често с първата за деня цигара), бързата храна, богата на мазнини, обилната вечеря с чаша вино или бира са част от градския лайфстайл и култура. Диетолозите препоръчват седмица преди началото постепенно да заменяте по едно или две неща, които обичайно консумирате през деня, с плодове или зеленчукова салата. После да съставите внимателно хранителния си режим и да напишете колко и какви продукти да напазарувате за първия ден. Ако решите да правите 7 или 10-дневна детокс програма, през този период трябва да изключите кафето, цигарите, алкохола, месото, бялата захар и животинските мазнини.

5. С какво да се храним?
Някои практики препоръчват гладолечение – само с билкови чайове с мед и с плодове. Те обаче трябва да се осъществяват под лекарско наблюдение, ако са за продължителен период. В лекия вариант на 10-дневната детокс програма можете да опитате през първите 2 дни да пиете само плодови сокове и билкови чайове, а после да преминете на лек хранителен режим, богат на кафяв ориз и пресни плодове и зеленчуци. Идеални за прочистване на организма са зеле, броколи, артишок, приготвени на пара, или суровите пресни репички, марули и салати.

6. Какво и колко да пием?
Първото и основно нещо, станало толкова банално, но все още трудно постижимо във всекидневието, е пиенето на вода. При програмата детокс се изпиват поне 3 литра на ден. 2 чаши зелен чай на ден пък са полезното допълнение, което помага за пречистването на черния дроб.

7. Какви добавки да ползваме?
Антиоксиданти като витамин С, дори и в синтетичен вариант, са много важни за процеса на отвеждането на токсините. Препоръчителната доза е от 1000 mg дневно (една разтворима таблетка) в продължение на 10 дни. Тя може да бъде взета и в „пресен“ вариант – минимум 2 или 3 чаши дневно фрешове от портокал или грейпфрут.

Пробиотиците, които съдържат лактобацили, са за пречистване и регулиране на чревната флора. Купуват се от аптеките без лекарско предписание и се спазват указанията на опаковката.

8. Как да прочистим белите дробове?
Ако имаме възможност за 10 дни да се откъснем от града и да бъдем на чист въздух сред природата, е добре. Ако работата ни обаче не позволява тази почивка, най-лесно е по половин час да дишаме дълбоко след събуждане от сън и преди заспиване. Практики от системата на йога могат да улеснят процеса. Помага и визуализацията: отпуснете се и се опитайте да „видите“ как, докато вдишвате, поемате бяла светлина, задържате я в себе си, а после издишвате сив дим.

9. Как да отстраним токсини чрез кожата?
Идеално средство е сауната или парната баня. Чрез изпотяването през кожата се отделят всички „отрови“. След това е добре да се измие хубаво тялото с натурален сапун и да се изтрие енергично с хавлиена кърпа. Веднъж дневно се взема контрастен душ: три пъти повтаряте следната процедура – 5 мин. стоите под гореща струя, а след това за 30 сек. се обливате със студена вода. После се изтривате енергично и лягате, отпускайки тялото и съзнанието си за половин час. Така подобрявате кръвообращението и помагате на процесите на детоксикация.

10. Как да се пречистим от токсични емоции?
Най-добрата практика е чрез медитация по системата на йога – всеки ден по 1 час сутрин.

Източник: doctoronline.bg