От какво е произлязъл човекът?

71
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

От какво е произлязъл човекът?

Не е от маймуната. Хомо сапиенс и маймуните са произлезли от общ предшественик, макар че той досега не е идентифициран. Във всеки случай е живял в епохата на плиоцена, преди 5-8 милиона години и е наследник на приличащите на катерици гризачи, които от своя страна са произлезли от таралежите и преди това  от морските звезди.

Последното сравнение на геномите на човека и на най-близкия ни роднина, шимпанзето, показва, че сме се разделили много по-късно, отколкото се приемаше досега. Това означава, че е възможно да сме се кръстосвали с тях и да са съществували неизвестни до сега хибридни видове, преди да настъпи окончателното разделение преди 5,4 милиона години.

Стивън Джей Гулд е отбелязал, че Homo Sapiens е сравнително ново африканско клонче на твърде разклоненото дърво на човешката еволюция. Макар че няма данни, които да изключват еволюцията  на човека и на други места, теорията за разселването на Homo Sapiens  от Африка има най-много поддръжници.

Генетичните данни показват, че една от първите човешки популации извън Африка е възникнала на островите Андаман пред бреговете на Индия. Тя е останала изолирана цели 60 000 години-по-дълго, отколкото аборигените в Австралия. Сега са останали по-малко от 400 андаманци. Половината от тях принадлежат към две племена:джарава и сентинеле, които нямат почти никакъв контактс останалия свят. Стотината сентинели са толкова изолирани, че никой не си е дал труда да изучи езика им. Другите андамански езици нямат никакъв аналог. Те имат пет числа:едно, две, едно повече, няколко повече и много. От друга страна, те имат 12 думи, описващи различните степени на узряване на плодовете, поне две от които са непреведими на друг език.

В света има само две племенни групи, които не умеят да палят огън-едната са андаманците, а другата-пигмеите ака от Централна Африка. Вместо това те имат сложни процедури за запазване и пренасяне на горящи въглени и тлеещи дънери в специални глинени съдове. Те са запазени в продължение на хилядолетия, може би още от времето, когато първата мълния е запалила голямо дърво.

Макар че на нас ни изглежда странно, те имат доста напредничава представа за Бог. Тяхното висше божество Пулуга е невидимо, вечно, безсмъртно и всезнаещо. То е създателят на всички освен на злото. Гневи се от греха и предлага утешение на изпадналите в беда. То изпраща наводения, за да накаже хората за техните простъпки.

Цунамито от 2004г. удари Андаманските острови с пълна сила, но доколкото ни е известно древните племена са останали незасегнати.