Хипноза в зъболекарския кабинет? Защо не!

14
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Хипнозата може да излекува нашите страхове, включително и този от посещението при зъболекаря.

За пациентите, които имат непоносимост към упойка, алтернатива се оказва зъболечението под хипноза. Уплашеният пациент подсъзнателно предава страха си на зъболекаря, който от своя страна също се напряга. Усещайки неговото напрежение, страхът на седящия на зъболекарския стол още повече се засилва. Резултатът е порочен кръг, вредящ на пациента, на зъболекаря и на самото лечение.

Алтернативата е процедурите да се извършват в хипнотично състояние, обясняват специалисти от Германската асоциация за дентална хипноза. Целта на хипнозата в помощ на зъболечението е да постави пациента в отпуснато „транс състояние“.

Страхът от зъболекарските манипулации е сериозен проблем, не само защото оставя необходимостта от помощ от лекар по дентална медицина до последно, но оказва се вреди и на прецизната работа на специалиста. Когато срещу себе си лекарят по дентална медицина има изплашен пациент, се напряга, освен това работата му става двойно натоварена – трябва да е едновременно съсредоточен примерно в обработката на кариеса или запълването на канала след екстракция на нерв и да успокоява пациента си.

 

Има случаи, в които дори упойката не е решение на проблема, поради алергия. Когато денталните манипулации се извършват в хипнотично състояние, пациентът е спокоен и е в отпуснато състояние. Под хипноза човек е наясно какво се случва с него, но вниманието му е насочено „навътре“ , състояние при което се блокират неприятните външни усещания. По време на хипноза човек е със спокоен сърдечен ритъм, нормално кръвно налягане, мускулите са отпуснати и дишането е дълбоко.

Страховете от събуждане от хипнозата по време на процедурата и усещането на силна болка са неоснователни.