Символиката на ябълката

5
Добави коментар
marketinggod
marketinggod

Може би ябълката е най-силният знак сред плодовете. Едва ли е случайно, че тя е символ на град като Ню йорк или компания като Ейпъл.

Безспорно най-известната ябълка е от Райската градина. Всички райски места от времето на неолита и бронзовия век били градини с плодни дървета. В християнския свят е ясно – именно ябълката е онова изкушение, което накарало човеците да прогледнат и за злите неща под слънцето. Всъщност никъде не е писано, че тайнственият плод бил именно ябълка, но хората асоциират грехопадението именно с нея.

В изкуството
В изкуството ябълката символизира първородния грях, ако е изобразена в устата на маймуна или змия. Иисус Христос в образа на Спасител често държи в ръка ябълка или сочи към нея – символа на спасението.
Картините за раждането на Христос показват младенеца Иисус, който поема ябълка; по този начин Той символично взема върху Себе Си греховете на света. Затова червената ябълка, с която по традиция украсяваме коледната елха, може да се изтълкува като възможност за връщане в рая благодарение на раждането на Спасителя.
Привлекателната сладост на ябълката (лат. mains) се асоциирала с греховната съблазън поради подобната дума „лош, греховен, зъл“ (лат. malum). Затова в произведенията на изкуството от бароковата епоха смъртта във вид на скелет държи в ръка ябълка: цената на първия грях е смърт.

Хералдика и семантика
Примамливият плод има още редица значения. Ябълката поради своята почти идеално кръгла форма се възприема като космически символ. Крале и царе нерядко наред със скиптър държат в ръка символично представляващата целия свят „държавна ябълка“ (държавата). В античния свят върху монетите се изобразявали три кръга, обозначаващи известните части на земята – Азия, Африка, Европа, а „държавната ябълка“ била увенчана с фигурата на богинята на победата (Нике, лат. – Виктория). В християнската епоха мястото на Нике заел кръстът, затова дори астрономическият символ на Земята е кръг с кръст върху него.

Обща символика
На много места по света ябълката е добре познат символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието или безсмъртието. Тя означава още знание, мъдрост, обожествяване и разкош, но заедно с това съблазън, измамност и смърт.
Възприема се още като плод на свободата и личния избор. Според някои изследователи символиката на ябълката се свързва с това, че в средата й семките на плода образуват звезда с пет лъча. Както се знае, петлъчевата звезда (пентаграм) е символ на универсума, на реда, съвършенството, човека и божествената воля .

Китай
За китайците ябълката означава мир и съгласие, а ябълковият цвят е символ на красотата. В китайския език думите, означаващи „ябълка“ и „мир“, имат сходно звучене, но и думата болест –също. Може би затова в Китай не е прието да се носят ябълки на болен човек.

Япония
Ябълката е знак на любовната сладост и валентинките често са като сърце – ябълка. Ябълковият цвят символизира женската красота. Подобно на портокаловите цветчета, той се използвал за булчинско украшение като символ на плодовитост.

Гърция
В гръцката митология се разказва, че Ерида, пренебрегната на сватбата на Тетида и Пелей, подхвърлила на трите богини – Афродита, Атина и Хера, златна ябълка, откъсната от градините на Хесперидите, с надпис: „На най-хубавата“ и това станало повод за гибелно съперничество, а впоследствие и за Троянска война, тъй като всяка смятала, че тя е най-прекрасна.
Немезида, богинята на свещените дъбрави, която в по-късните митове става символ на божественото възмездие за горделивите смъртни царе, носи клонче с ябълки, дар за героите.
Ябълката е пропуск за Елисейските поля, за ябълковите градини, чийто вход е запазен само за душите на героите.
Гърците посвещавали ябълката на Афродита, като знак за любов и желание. Тя е също сватбен символ, олицетворяващ предложената ръка и сърце. Преди да влязат в брачните покои, младоженците си разделяли ябълка. Поднесената ябълка се смятала за любовен знак.

Келтите
За древните келти ябълката е силно свързана с отвъдното, с вълшебствата и тайното знание. Планината Авалон, обиталище на елфи и феи, в превод от древноирландски означава „ябълкова“. По традиция ябълката е плодът на науката, на магията и откритието на истината, поддържа младостта и олицетворява подновяването и свежестта.

Скандинавска символика
Древноскандинавската митология разказва за прекрасната богиня Идун, която притежавала вълшебна кошница с ябълките на вечната младост. С тях тя угощавала боговете. Кошницата никога не се опразвала, по чудодеен начин се напълвала отново с плодовете на младостта и безсмъртието. Боговете ядели ябълки и оставали млади до края на определен космически цикъл.

Българска символика
Ябълката има своето уникално място и в българската фолклорна символика.
Народните схващания, отвеждат към представата за символ на плодородие, плодовитост, хубост, здраве и любов. В песенния фолклор момата се сравнява по хубост с ябълка, а в знак на любов момъкът и момата си разменят ябълки. С нея се идентифицира жената-майка и нейните деца. В народните представи тя има двойствена символна природа, породена от схващането за света на хаоса, мрака и смъртта, от който произлизат също новото раждане и плодородието.
Ябълката се тълкува като плодородие и знак за любов в българската сватбена обредност – младоженците изяждат ябълка, за да имат деца. В тази връзка, споделянето/вземането на ябълката може да се тълкува и като съгласие за принадлежност, на този или “онзи“ свят.

С толкова много семантична натовареност, няма нищо странно, че ябълката присъства в най-великите приказни образци на света – Снежанка и седемте джуджета, Тримата братя и златната ябълка, дори нашата Неродена мома. Един блестящ начин, по който легендата, силата и символиката на ябълката ще бъдат пренесени във времето.