Цариградско грозде

2
Добави коментар
kozmo
kozmo

Цариградското грозде е изключително полезно за хора от различна възраст. То съдържа: 8-11% захари, органични киселини 1,2-1,7%, пектинови вещества – 0,88%; витамини C – 30-60 мг на 100 г сок, витамин P, каротин (провитамин А) , соли на желязото, фосфор.
Ненапълно узрели плодове на цариградското грозде се използват за приготвяне на сладка  и компот, а добре узрелите се консумират пресни и замразени, от тях може да се приготвя вино и сок.
Цариградското грозде и сокът от него са особено полезни при анемия, при проблеми с червата и жлъчката. Сокът въздейства много положително върху обмяната на веществата в човешкия организъм. Той има леко слабително, диуретично и жлъчегонно действие. Препоръчва се при заболявания бъбреците, пикочния мехур и черния дроб.
Сок, смесен с мед, е полезен при анемия, кожни обриви, чести кръвоизливи, запек. Известни са и антиоксидантните свойства на сока от цариградско грозде.
Сок от цариградско грозде се приема с лечебна цел, ако няма друго медицинско назначение, преди хранене по  1/4 -1/3 водна чаша на ден, като се добавя една супена лъжица мед.
Ако сокът се използва с цел отслабване, не се добавя мед.