Тристан да Куня – най-отдалеченият обитаем остров на Земята

17
Добави коментар
Struma_Broker
Struma_Broker

   Тристан да Куня (Tristan da Cunha) е името на най-отдалеченият населен остров на Земята. Намира се в южната част на Атлантическия океан, между Африка и Южна Америка, а най-близката суша – остров Света Елена е на 2430 км от него. 

Архипелага, който носи същото име се състои от главния остров Тристан да Куня и няколко околни по-малки островчета. Най-големият е разположен на 98 кв. км площ, а Недостъпния остров на 14 кв. км. Островите Славей със обща площ от 3.4 кв. км са разделени на три – Славей, Среден и Столтенхоф с големина съответно 3.2, 0.1 и 0.1 кв. км. Най-крайният осров Гоф се разтила на 68 кв. км. Поради тези малки параметри картографите не можели да го означат на картите си. 

Недостъпния остров и Славей островите се намират на 35 километра югозападно от главния остров, докато Гоф е на 395 километра на юг-югоизток. Главният остров е доста планински, като единствената равнинна земя е на северозападното крайбрежие и там е разположена столицата Единбург на седемте морета. Населението е по-малко от 300 души. Другите острови от групата са необитаеми с изключение на метеорологична станция на остров Гоф Айлънд с персонал от шест човека. 

Островът е вулканично образувание, издигнало се от Атлантическия океан преди милиони години. Намира се на ръба на активния вулкан “ Куин Мери“, който е и най-високата точна – 2062 метра. През 1961г. гърлото на вулкана, което се намира близо до стoлицата, изригнало и всички хора били евакуирани в Англия. След две години на жителите им било позволено да се върнат. Климатът е морски субтропичен с малки разлики между температурата през различните сезони, както и между деня и нощта. лятото на Тристан да Куня е между декември до март. През зимните месеци централната връх е покрита със сняг.

Островитяните често се борят срещу силата на атлантическите бури. Вятърът е достигал скорост от 190км/ч  и е завличал крави и овце в океана.

На острова в момента има магазин, радио станция, кафене, видеотека и плувен басейн. С останалия свят се свързва чрез телефон и факс в офиса на управителя и един път годишно е посещаван от пощенски кораб, който освен пощата носи и храна, филми, книги, списания и лекарства.

На Тристан няма безработица. Когато завършат училище, момичетата и момчетата веднага започват работа, дори ако трябва специално за тях да се създадат нови работни места. Отскоро момичетата продължават обучението си (обикновено на о. Свети Елена) и се превръщат в интелектуалния елит на острова.

Поради отдалеченото си разположение достъпа до него е много труден. На острова няма летище и единствения транспорт е с кораб. 

Флората и фауната е многобройна. Жълтоклюният албатрос и северен скоклив пингвин са типични обитатели на острова. 90% от световната популация живее на Тристан. 

Hobyto.com