Милиуми ( бели точки ) – Защо се появяват, превенции, лечение

5
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Милиуми или “бели точки”Медицинска характеристика: Малка субепидермална кератинна киста. Дължи се на събиране на рогови маси в космените фоликули и мастните жлези. Представлява малко жълтеникаво възелче. Среща се най-често по лицето.

Какво представляват милиумите?Милиумите са малки бели пъпки. Приличат на просено зърно, плътни са . Те са малки епидермални кисти, пълни с кожна мазнина, които нямат отвор към повърхността на кожата. Когато са много, лицето изглежда посипано със зърна. „Предпочитат“ кожата на клепачите, на бузите, на челото и областта зад ушите, и по белезите от рани – особено от изгаряне.

Причини за образуването на “бели точки”:Причината за тяхното образуване е пробив в мастната жлеза. Тя се разтяга в буквалния смисъл и съдържанието прозира през кожата като бял възел. Злоупотребата с мазна храна, която съдържа повече животински мазнини, повишава нивото на холестерина в кръвта. Той се отлага не само вътре, но и в кожата. Някои хора забелязват, че след употреба на определени продукти състоянието на кожата им се влошава – например шоколад, свинско месо, кафе, кашкавал. Засилва се изработването на кожни мазнини, порите се запушват и възпалението се обостря. Фактори за обострянето са захарта и изделията от бяло брашно.

Кога се появяват милиумите?Такива малки “бели” пъпки често се появяват при подрастващите и при младите хора с мазна или смесен тип кожа. Появата им в ранна възраст е свързана с хормоналната пренагласа. Липсва и навикът за грижа и това помага за бурното размножаване на пъпките. Могат да бъдат сигнал и за авитаминоза. Най-често появата им се свързва с недостига на витамин Е в организма. И грешките в диетата се отразяват на лицето ни. 

След това изтрийте лицето отново с лосион и го изсушете. Нанесете специалния крем или гел покрай очите.Намажете се с нощния си крем, но първо изчакайте да попие гелът или серумът. Макар и сложна, тази вечерна процедура е много ефикасна. Ако не можете да правите всичко всяка вечер, редувайте – например пяната за дезинкрустация в сряда и събота, а подхранващия гел или серум – в четвъртък и неделя.