Как се създава статия в Wikipedia

15
Добави коментар
horrorman1986
horrorman1986

100% си влизал в Wikipedia!

Когато пуснеш нещо за търсене в Google, в 90% от случаите има резултат, който сочи към Wikipedia. И то на някое от първите места в списъка. Нормално – с база от 16 милиона статии, Wiki-то в момента е един от най-големите референтни сайтове.

Какво трябва да знаеш преди да създадеш статия в Wikipedia

1. Не можеш да напишеш каквото и да е и да го включиш в Wiki. Да. Съществува доста голяма мрежа от Wiki редактори, които преглеждат всички заявки за нови статии и групово решават дали статията да се включи в електронната енциклопедия или не. Т.е. това, което си решил да напишеш може и в крайна сметка да бъде отхвърлено. Имай в предвид.

2. Това, че си създател на статията въобще не означава, че си и нейн притежател. Всеки регистриран в Wiki-то, има възможност да добавя, да маха и въобще да променя статията ти.

3. Трябва да си безпристрастен в писането си. Трябва да си обективен. Когато сядаш да пишеш – представи си, че темата няма нищо общо с теб. Описвай, но не вземай страна.

4. Темата на статията трябва да бъде съпътствана с факти (линкове), да не нарушава авторски права и да е интересна, все пак.

5. Ако статията ти бъде отхвърлена и ти я поправиш, и пак я изпратиш, и тя пак бъде отхвърлена, и ти пак я поправиш, и пак я пратиш и т.н. – след неколцина пъти можеш да си изпросиш вечен бан. Ами така де, внимавай малко

Пристъпваме към създаването

Щом още си ентусиазиран – всичко е ок! НО СТОЙ! Преди да си започнал – малко подготовка:

1. Провери дали вече няма създадена статия по темата. Все пак има 16 милиона статии, някой може да е писал за това преди теб. Провери и по синоними и алтернативни имена. За всеки случай.

2. Провери си дали можеш да подкрепиш темата си с достатъчно факти. Не оставяй недоказано твърдение.

3. Създай статия от минимум 1500 символа. Но гледай да не надхвърляш 4000 думи.

4. Създай си профил в Wikipedia, все пак. Иначе не става.

Пиши!

Би трябвало да си чел някоя статия в Wiki, щом си решил а създадеш една. Ако си, тогава знаеш, че трябва да пишеш хронологично. Раздели данните на части, като всяка част съдържа определен вид информация, например “Създаване”, “Тежки моменти”, “Дискография”. Зависи за какво пишеш.
Докато създаваш, вмъквай и референции към други Wiki статии. Те са стабилен източник на доказателства.

Когато вече си готов да вложиш написаното в Wikipedia, ще забележиш, че за да форматираш текста, ще трябва да иползваш набор от Wikiкодове, които се различават от нормалните HTML.
Добавяне на Italic текст става с два броя апостроф преди и след думата/текста, който искаш да форматираш.
Пример: ”дума”

Добавяне на Bold текст става с три броя апостроф преди и след думата/текста, който искаш да форматираш.
Пример: ”’дума”’

Искаш думата ти да е хем Bold, хем Italic? Логично – ””’дума””’…
Всички Wikiкодове можеш да видиш тук – Cheat Sheet .

След като форматираш, съвсем спокойно можеш да го предадеш за преглед на редакторите. Готово!

Малко пояснение

Статиите в Wikipedia нямат никаква маркетингова цел. Неутралната им природа просто изключва всякакви опити за реклама на бизнес или индивид. Знам, че ти се искаше да похвалиш бизнеса в една-две Wikiстатии, но просто няма как. И на нас ни се искаше. Статиите са чисто информативни и няма да могат да ти послужат като един вид флаер на фирмата ти.