Иранка ще отнесе 99 удара с камшик за не нейна снимка във вестник

6
Добави коментар
kocet
kocet

Иранските власти изпращат послание на Запада: „Колкото повече я защитавате, толкова повече ще я бием…

 43-годишната иранка Сакине Ащиани, която я заплашва смъртно наказание, е осъдена на допълнителен бой с камшик, съобщи CNN.

Ще й бъдат нанесени 99 удара, след като британският вестник The Times на 28 август публикува нейна фотография с непокрита глава.

При това редакцията на The Times уверява, че макар на текста към фотографията да е написано името на Ащиани, това всъщност е живеещата в Швеция иранска активистка Сюзън Хеджрат.

Грешката била установена след публикацията. Истинската снимка е изпратена в редакцията от сина на Ащиани чрез нейния адвокат Мохаммед Мостафаени.

Сакине Ащиани е осъдена през 2006 година на смърт чрез пребиване с камъни за съпружеска измяна и причастност към убийството на съпруга й.

Адвокатите уверяват, че жената е признала вината си под натиск. След като историята получи широк международен отглас, властите в страната отсрочиха изпълнението на присъдата, а делото й е върнато за преразглеждане.

В края на август стоящ до правителството ирански вестник публикува статия, в която нарече съпругата на френския президент Карла Бруни-Саркози „проститутка”.

Иранското МВнР беше принудено публично да осъди публикацията и да заяви, че иранското правителство няма никакво отношение към оскърблението.

Иранските власти очевидно не са преглътнали унижението да признаят вината си. И видимо си отмъщават на Ащиани, като с отсъдените 99 камшични удара изпращат послание на Запада:

„Колкото повече я защитавате, толкова повече ще я бием!”

БЛИЦ

05/09/2010