Културисти се израждат от стероиди. Как се правят мускули и без химия?

34
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Йото Йотов, председател на Българската федерация по натурален бодибилдинг. Снимка: авторката

Може ли употребата на анаболни стероиди и друга химия от спортисти и културисти да бъде безвредна, както твърдят нейните привърженици? Повечето стероиди са стимуланти – деривати на тестостерона, които са създадени като лекарства. Когато се използват в 5 пъти по-големи дози от здрави хора, трудно е да си представим, че може да са безобидни. „Преди 2 години имаше смъртен случай на български бодибилдър – шампион по фитнес. Момчето почина на 36-37-годишна възраст. На мой приятел, 32-годишен, бивш вицерепубликански шампион по културизъм, му правиха операция от рак на тестисите заради стероидите. Друг приятел, 34-годишен, двукратен републикански шампион, в момента е толкова зле с бъбреците и кръста, че повече от половин час не може да седи спокойно – получава остри болки. Те в момента подкрепят натуралния бодибилдинг, участват по състезания или са ми съдии“, казва Йото Йотов, председател на Българската федерация по натурален бодибилдинг.

На Запад повечето хора взимат стероиди под лекарски контрол и наблюдение. В България всеки се чувства компетентен да „зоби“ без медицинска консултация. Има хора, които дават по 700-800 долара месечно за химия. „На един от най-известните културисти в света (в момента се води най-добрият), химията му струва около 1100 долара месечно. Излиза, че едно 20-годишно българско момче, което изобщо няма физика на спортист и най-добрият културист в света взимат почти една и съща химия. Или той взима много малко, или ние тук взимаме много. Тук всеки е самоук. Взима едно списание, прочита 4 глупави статии и вече става компетентен“, коментира Йото Йотов.

Според биолози от банка за сперма към Майчин дом, злоупотребата с анаболи, хранителни добавки, допинг и др. често води до пълна загуба на оплодителната способност при мъжа (виж тук). Йото Йотов разказва как известен български културист веднъж го попитал: „Бате, ти като свършваш, има ли нещо? Защото при мен вече няма нищо“. Тези аномалии се дължат на един от страничните ефекти на тестостерона в анаболите – той спира производството на собствен тестостерон, което може да доведе до необратимо увреждане на тестисите. Други странични ефекти, които почитателите на химията приемат като по-незначителни, са акнето, косопадът, гинекомастията (женски гърди при мъжете) и др.

Културисти с женски гърди и шкембета

Прекаленото количество тестостерон в мъжкия организъм се превръща в женски полов хормон естроген (двата хормона са близки по структура) и се развива гинекомастия, тоест – образуват се мастни натрупвания около зърната на гърдите и мъжът се сдобива с женски гърди. „Републиканският шампион по културизъм в момента има такива гърди – на снимките се вижда. Това не се получава при всички. И тук има предразположени хора, при които се проявява от много малко – дето се казва, от едно хапче. Други с години ползват и нямат този страничен ефект“, коментира Йото Йотов.

Rodney Helaire – мистър “Олимпия” по натурален фитнес за 2003 година. Снимка: Йото Йотов (личен архив)

Повечето от стероидите се водят анаболни стероиди. Съдържат тестостерон (който има анаболни и андрогенни свойства) и хормон на растежа. Андрогенните свойства стимулират проявата на вторичните полови белези – окосмяване, мутация на гласа, оплешивяване, акне и т.н. Това значи, че колкото повече мускулна маса иска да качи човек чрез дадения стероид, толкова по-изразени са тези ефекти при него. При жените тестостеронът води до окосмяване по лицето, мутация на гласа, мъжка физика, нарастване на половите органи и др.

Хормонът на растежа води до мутации. Започва удебеляване на костите (особено на лицево-челюстните кости). Органите нарастват ненормално много, а около тях се натрупва мазнина, която не се чисти с тренировки. Ето защо съвременните културисти са релефни, имат плочки по корема, но са с издути кореми. Ако човек е предразположен към ракови заболявания, хормонът на растежа съдейства за по-бързото размножаване на раковите клетки.

Други добавки като креатина съсипват бъбреците и черния дроб. Креатинът е разрешен в повечето държави, но във Франция (където е открит) и в Белгия вече е забранен. Използва се за повишаване на силата.

Преди години повечето Fat burners (субстанции за по-бързо изгаряне на мазнините) са били на базата на ефедрин. Той учестява пулса, увеличава телесната температура и води до изгаряне на повече мазнини. В момента ефедринът е забранен в цял свят, а в България се числи към наркотиците.

Много добавки и субстанции са забранени от Международния олимпийски комитет, но по принцип не са забранени за употреба. Такъв е прохормонът „DHEA“, който се води „майка на всички хормони“. Допинг тестовете го засичат и, при наличието му, дисквалифицират спортиста, а в Щатите се продава свободно по супермаркетите.

Главната причина в България хората да подценяват рисковете от употребата на стероиди, е липсата на информация, смята Йото Йотов. „Да започнем със списанията за фитнес и културизъм. Повечето от издателите им са производители и вносители на хранителни добавки. Списанието е каталог на техните продукти. Това е истината. Информацията вътре е… да се хванеш за главата. В България от 4 години насам републикански шампион по фитнес е Митко Димитров. Много свястно момче е, няма спор. Във всеки брой на списанието трябва да има статия от шампиона… Обаче колко статии може да напише той за храненето, за тренировките и т. н.?! Освен неговите материали, другото са пълни глупости. Някакви хора направо се чудят какво да напишат. Момчето или момичето, което иска да тренира, отваря, чете и си казва: „Ето тук така препоръчват и аз така ще правя“. Първо, дори да е вярно, човекът тренира от 10 години, употребява химия, добавки, спазва диети и т.н. Условно казано, приемаме, че знае какво прави. Влиза аматьорът и започва да прави същото, което прави човек с 10-годишен опит. Нормално е, ако ти започнеш да тренираш, колкото тренира един маратонец, да ти се пръсне сърцето – сигурен съм“.

Йото Йотов със състезатели по натурален бодибилдинг в САЩ. Снимка: личен архив

Другият голям проблем е предразсъдъкът на българина, че не може само с тренировки, по естествен начин да се постигнат хубави мускули и тяло. Заблудата е насадена от фирмите за анаболи, стероиди и хранителни добавки, които наемат за свои рекламни лица известни културисти. Така в съзнанието на хората се насажда представата, че тези културисти непременно взимат химия. „Но българинът си мисли така – щом някой изглежда добре, не може да е натурално, значи той е назобен“, казва Йото Йотов.

В днешно време посланията на търговците лесно промиват съзнанието на потребителите, защото още от дете човек е научен като кихне, да му дадат хапче, като се закашля – да вземе лекарство, като му излезе пъпка – да пие нещо друго, като започне да тренира – пак да ползва химия. „Такова е обществото ни, че хората нямат съпротива срещу това да се назобят – преходът е много лесен. Лошото е, че много от стероидите са на базата на амфетамини. В Щатите това е голям проблем и дори дилърите на амфетамини и на стероиди са едни и същи. В някакъв смисъл обаче амфетамините са по-безвредни, защото при тях имаш „ups and downs“ – повишено настроение, последвано от депресия. Със стероидите си „на черешата“ нон стоп. Крал на света си“, казва Йото Йотов.

Това форсиране на организма довежда до износване на всички органи и системи, и е причина за смъртта на много млади хора. През 2005 година почитателите на кеча се простиха завинаги с един от най-големите си идоли – кеч-звездата Еди Гегеро. Той почина на 38 години от инфаркт заради злоупотреба със стероиди. В IFBB – най-голяма международна федерация по културизъм, също има смъртни случаи на известни културисти.

Най-коварното при злоупотребата с анаболи, стероиди и други добавки е, че здравословните проблеми не се проявяват веднага.

Напоследък в България е много модерно за намаляване на подкожните мазнини да се взима елкарнитин. Според Йото Йотов, това е поредната измама. „Елкарнитинът е аминокиселина, която в лабораторни условия работи, но човешкият организъм не е лаборатория. Идеята на елкарнитина е да помага за транспортирането на мастните клетки към черния дроб, където те се изгарят. Повече елкарнитин би трябвало да ти помага да изгаряш повече мазнини. Е, това не се случва – реално няма ефект или той е минимален. Една от причините е, че аминокиселините се отмиват от червата, няма време да се усвоят, така че просто минават през тялото и заминават“.

Леа Нюман – мис “Олимпия” по натурален фитнес за 2005 година. Снимка: Йото Йотов (личен архив)

Същото се случва и с протеиновите добавки, за които хората дават грешни пари. „Стероидите увеличават приема на белтъци, от които се изграждат мускулите. Ако на едно хранене нормален човек усвоява 20 грама белтък максимум, със стероидите може да стигне до 60-70 грама, което значи повече мускули. Хората, които не употребяват стероиди, мислят, че шампионът използва хикс количество протеини и решават да направят същото. Да, но той е на химия и злоупотребява. Ако нормален човек приема същото количество протеини, в резултат той просто ще има най-скъпата урина в България (защото там се изхвърлят различните протеини). Това е цялата работа, но някой печели“, казва Йото Йотов.

Сред причините младите хора в България да зобят безразборно, са също мързелът и комплексите за малоценност. „Спортистите, които ползват стероиди и отиват на олимпиада, са се прежалили и рискуват за слава и пари. В бодибилдинга няма такива пари. 95% от хората никога не излизат на сцена. Те го правят просто, за да избиват комплекси – той се чувства голям и силен, мускулът му расте (и то не толкова мускулът, а водата). Стероидите задържат много вода и преди състезание започва едно лудо обезводняване, калиево-натриеви бомби. Играят си – спират солта, увеличават калия. На Данаил Драганички (мисля, че беше шампион на България по културизъм в някаква категория), сърцето му спря на състезание. А в почти всички списания за фитнес и бодибилдинг има негови статии – този човек обяснява какво трябва да правят хората. Калиевият хлорид е една от субстанциите на смъртоносната инжекция, която се използва при екзекуции. Инжектира се последна, точно за спиране на сърцето (преди нея се слагат натриев тиопентал като упойка и панкурониум бромид за отпускане на мускулите). А те си играят с тези неща. Спират натрия, за да не задържат вода, увеличават калия, и предполагат, че няма да се обезводнят чак толкова много, но всъщност не става нищо и започват с диуретици, което много товари бъбреците преди състезанията. Хубава картинка са.

Опасното е, че страничните ефекти не са на момента. Те настъпват след като човек мине 30-40 години. А сега състезателите са между 18 и 30-годишни и криво-ляво се държат. След това започват проблемите – сухожилията и мускулите стават много чувствителни, разкъсват се. Почти няма професионален културист на стероиди, който да няма скъсвания. Дориан Йейтс, който беше „Мистър Олимпия“ 6-7 години поред, досега е късал гърда, бицепс и крак – трите мускула по различно време. Имаше едни „хубави“ снимки на увисналите му черни мускули. Ръката му беше снимана отблизо и нямаше нито форма, нито нищо, мускулът му виси откъснат – грозна работа“.

Натурални мускули срещу химия

Употребата на стероиди води до задържане на вода в мускула. Назобеното тяло обаче много бързо губи мускулната си маса, когато не е под влияние на химията. Водата се изхвърля от организма и човек, образно казано, си „изпикава мускулите“. Йото Йотов дава пример със свой приятел: „Той направи цикъл от 3-4 седмици химия и качи 14 килограма. После, за 4 дни отслабна толкова, че от тези 14 кг. му останаха 6. Другите килограми изчезнаха с изхвърлянето на водата“.

Силата идва от мускулите и сухожилията. Ако човек е на цикъл химия, моментната му сила е много по-голяма. Издръжливост обаче няма, защото химията му товари сърцето. „По тази причина хората, които взимат стероиди и вдигат тежести, правят кратки тренировки, а дишането им е все едно са обиколили с тичане три пъти София по околовръстното“, казва Йото Йотов. Натуралните мускули се запазват по-дълго, след като човек спре да тренира. Като всеки мускул, постепенно и те атрофират, ако не се натоварват продължително, но имат памет и много по-лесно са възстановяват впоследствие. Мускулите, постигнати без химия, са по-еластични.

Йото Йотов: Държавата финансира помпане със стероиди

Йото Йотов. Снимка: авторката

Йото Йотов е 29 годишен, основател и председател на Българската федерация по натурален бодибилдинг и фитнес. През 2009 година България ще бъде домакин на Световното първенство по натурален бодибилдинг, което федерацията ще организира и в момента изтичат последните дни за записване на участниците (срокът е края на август). Известно време Йото Йотов е бил състезател по айкидо (тренирал е в Дубай), след което е специализирал в Канада за личен треньор по фитнес, специалист по спортно хранене и биомеханичен анализ. Има квалификация за учител по тези три дисциплини. Завършил е средното си образование в Техникума по микропроцесорна техника в Правец и Техническия университет в София, специалност „автоматика на задвижванията“. Издал е 2 стихосбирки и 2 сборника с разкази.

– Какво е натурален бодибилдинг и какво не е? Кои вещества са забранени при вас и кои са позволени?

– Натуралният бодибилдинг е истинският бодибилдинг, така, както е започнал да се практикува преди 100 години. Опитваме се, поне доколкото можем, да спрем употребата на стероиди и грубо казано, на забранените субстанции в спорта. Има разлика обаче между хранителни добавки и стероиди. Хранителната добавка протеин например е разрешена и при нас. В началото на август бях в Холандия на световно първенство по натурален бодибилдинг и отидохме да видим една от най-големите фирми в Европа за производство на суров протеин. Оказа се, че това е завод за сирене. Остава им суроватката като страничен продукт, сушат я на ниска температура в три сушилни, добавят подсладител и аромат, и това всъщност е протеинът. Не знам какъв идиот трябва да си, за да си купиш за 60 лева 1 килограм протеин, при положение, че това реално е сушена суроватка, но като цяло хранителните добавки не са вредни. Дали са полезни, дали са необходими, дали са излишни, или са просто бизнес към този спорт, е друг въпрос. Но за сушена суроватка да даваш толкова пари е лудост. Аминокиселините също не са забранени – ние не забраняваме нищо натурално при нас. Тестваме спортистите чрез WADA (World Anti-Doping Agency) – организацията, която тества за Олимпийския комитет. Те си имат списък със забранените продукти. Разбира се, непрекъснато излизат нови, а има и продукти, които скриват употребата на стероиди. Те се наричат маскиращи агенти. Агенцията тества и за такива агенти – при условие, че го имаш в тялото си, явно криеш нещо. В Щатите има много агенции по натурален бодибилдинг и аз съм представител на най-голямата от тях.

– Как се издържа федерацията по натурален бодибилдинг?

– Засега от страна на държавата – нула подкрепа. Държавната агенция за младежта и спорта (ДАНС) финансира една единствена федерация от всеки един спорт. Това значи, че една федерация по тенис взима пари от държавата, една – по културизъм, една – по борба, една – по щанги и т.н.

Снимка: авторката

– Коя федерация се финансира от държавата – тази на назобените ли?

– Първата, да. Тя е учредена през 70-те години на миналия век. Оттогава досега за състезатели на тази федерация е проведен един единствен допинг тест и то, с цел да се уязви конкурента. Случаят е от 90-те години. Янислав Тачев и Стоил Стоилов се борят за президентско място на тази федерация. Стоил е състезател междувременно. Янислав е бивш състезател. Като текущ председател, Янислав прави една единствена проба извън състезанието – на Стоил. За над 30-годишната история на тази федерация, това е единствената допинг-проба. Нямаме златен медалист, който да е тестван някога някъде. Това е федерацията, на която се отпускат пари.

– Значи държавата поощрява съсипването на здравето на хората?

– Да, при това на млади момчета, защото там само младежи участват в състезанията. В натуралната федерация 70% от хората по състезания в света са над 50 годишна възраст. Сега на световното първенство имахме 78-годишен участник, който се състезава от 50-те години на 20-и век. Те са ветерани, но изглеждат страхотно. Преди 3-4 години в Турция държавата реши да направи изненадваща проверка на състезатели от IFBB (това е, грубо казано, федерацията на назобените, която не прави тестове на хората си) и от 100 състезатели, 96 имаха положителна проба. Оттогава културизмът е забранен в Турция. Щангите също ги забраниха, като ги хванаха. А тук между 3 и 6 милиона лева са отпуснати за подготовка на щангистите ни за олимпиадата (б. р. – както е известно националният отбор по щанги целият даде положителни допинг проби и беше отстранен от участие в олимпиадата)

– Как ще убедите хората, че без химия и добавки може да се постигне красиво тяло и мускули?

– На българина му е набито в съзнанието, че без химия и хранителни добавки не може. Много често получаваме въпроси на сайта от читатели. Наскоро един тийнейджър ни пита следното: „Аз вече съм достигнал генетичния си потенциал. Как да продължа нататък без химия?“ Той е на 16-годишна възраст, още е в пубертета, пълен е с хормони и тестостерон, да се побърка в залата, ако иска, но той не гледа как да тренира, а какво ще взима. Трудно може да се промени това мислене. Българинът, освен това е мързелив, трудно може да го убедиш, че трябва да се малтретира. Аз правя моята тренировка за 15 минути и в нея правя 40 серии. За същото време виждам как едно дете прави 2 серии и казва: „Ами аз не се развивам добре, такава ми е генетиката“. Дали е до генетиката, или е до волята да се малтретираш в залата. Отделно, българинът не иска да си плаща, особено пък за акъл. Няма да отиде да си наеме треньор. Фитнес инструктор става всеки, който назоби един цикъл химия, качи 3-4 килограма мускули и вече влиза, започва да работи като персонален треньор, много да разбира, да прави диети, програми, нищо да не работи и това е. Българинът няма да изкара курс или да си купи учебник и да прочете.

– Колко пъти трябва да се ходи на фитнес в месеца, за да има ефект?

– Индивидуално е и много зависи какво правиш в залата. 2 пъти седмично е добре, ако тренираш правилно. Не виждам смисъл да идваш в залата 5-6 пъти на седмица, да се малтретираш и да издевателстваш върху себе си, да се храниш по часовник, по режим и по таблица, и да изглеждаш катастрофално. Никой не може да издържи на това нещо.

– Всички казват: „Спортувай, но трябва да го съчетаеш с правилно хранене“. Какво значи правилно хранене?

– Никой не може да ти каже и точно това е идеята – знаеш ли колко хора изкарват пари от това нещо? Една приятелка ме попита наскоро какво мисля за някаква диета – била страшен хит в момента – яде се кисело мляко и месо. Казвам й: „Ами супер, много хубаво – яжте си“.

– Как трябва да се храни човек според теб?

– Моето виждане за храненето може да се разбере само от хора с много отворено съзнание. Човек трябва да си изчисти всички предразсъдъци, които са му набити в главата от детска възраст – „Маме, трябва да се храниш, стана обяд, стана вечеря“ и т.н. Децата действат инстинктивно, те знаят кога им се яде. Цялото натискане на хората да се хранят, когато не са гладни, е безсмислено. Съвременното хранене в момента е бум на диети. Никога преди не е имало толкова много диетолози (убеден съм), толкова много спортуващи и толкова много хора с наднормено тегло.

– Как се правят натурални мускули – с много упоритост и много повторения ли?

– Правят се с малтретиране. Няма такова нещо – много серии, много повторения. Елементарен пример за нетрениращ човек – изпускаш си очилата на земята и слагаш до тях един чувал с брашно. От кое ще те заболи кръстът – ако си вдигнеш 40 пъти очилата от земята, или ако вдигнеш два пъти чувала? – Тежко трябва. Колкото по-тежко, толкова по-силен става човек. Това е истината.

– Ако някой изобщо не е тренирал, трябва да започне с малки тежести, които постепенно да увеличава, така ли?

– Не, тежко трябва да се тренира. За мен някоя тежест може да е малка, но за него трябва да е голяма. Трябва да му е тежко. Лекото може цял ден да си го вдигаш от земята (както дадох пример с очилата) и пак няма да има ефект.