Тревен килим

7
Добави коментар
maritime
maritime

Ако искате да имате градина мечта, засадете си непременно трева.

Тревният килим ще ви дари с неповторимото усещане за мека и пруженираща прохлада под краката. У всеки, който има двор, рано или късно  се събужда желанието да отгледа зелена морава за отмора на зрението, за свежия мирис на прясно окосена трева и най – вече за удоволствието да се излегне на воля на припек или на сянка. Когато засявате трева  обаче, имайте предвид, че съществуват и неблагоприятните условия за нейното отглеждане: На първо място това е лошото изложение. Трябва да знаете, че сенчестите места, лошо дренираните, сухи и песъчливи терени ще ви създават проблем.

Шест хитрини, за да си улесните живота:1.Избирайте най – подходящото време за сеитба: април – май или септември – октомври. Не засявайте през летния сезон заради горещините и оскъдната влага. 2.Унищожавайте превантивно плевелите с хербициди, които позволяват бързо засяване след пръскането им. 3.Засейте тревата, след като температурите са се задържали 15 градуса по целзий в продължение на един месец. 4.Подгответе почвата – прекопайте добре, наторете, заравнете и валирайте равномерно, за да не се образуват дупки, които ще затрудняват косенето. За целта използвайте ръчен валяк или утъпчете с дъски, привързани към обувките.

5.Осигурете си достатъчно семена 30 – 40 грама на квадратен метър. За да ги разхвърляте равномерно, разделете площта на квадрати, които се маркират с малки колчета. Семената се заравят леко с гребло, утъпкват се и се дъждуват обилно. 6.Не пропускайте началните грижи по поддържане. Не забравяйте, че семената поникват след 10 – 20 дни, и то доста неравномерно, защото различните житни растения не покълват по едно и също време. Водете борба с плевелите. Направете това в сухо време, при височина на тревния килим около 15 см.