Легендите на Кабиленския манастир

9
Добави коментар
bobib
bobib

Велики през ІV в. Съществуват легенди, че царица Елена редовно пращала хора да й донесат вода от целебния извор край него. Като женски манастир той просъществувал до падането на България под турско робство. Говори се, че оттук минал Патриарх Евтимий по пътя към заточението си в Бачковския манастир. Турците, настървени от битуващите предания за заровено имане, дълго ровили из местността и като не открили нищо, изгорили храма и затрупали извора. Мястото било запуснато, но вековете не успели да заличат спомена за Светата вода, който се предавал от поколение на поколение.

В далечната 1898 г. на Стоян Ганев от село Извор (дн. Кабиле), докато си почивал на нивата, му се присънила облечена в черно жена, която му посочила мястото на лечебния извор. Орачът започнал да копае и водата бликнала от недрата на земята. Край него случайно минал съселянинът му Иван Бонев, който се оплаквал от болки в очите, и след като пил от бистрата животворна течност, на секундата оздравял. Цели три години Стоян се грижил за чистотата на аязмото, чиято вода донесла облекчение на болежките на още мнозина страдалци. Но хората, къде от завист, къде от злоба, започнали да го засипват с камъни, пръст и боклуци, та човекът се принудил отново да закопае чудотворния източник. Легендите разказват, че през очите му се спуснала тъмна мъгла и той ослепял да минутата.

Постепенно изворът бил забравен, но след още 17 години видение на жена в черно получила и Мария Маринова от Сливен. Тя й посочила мястото и й казала, че аязмото е съществувало още преди хиляда години. Така изворчето отново било открито. Покрай него първоначално бил построен малък параклис, а в последствие лека полека е издигнат наново и манастирът, като собственикът на терена Стоян Ганев подарява нивата си на църквата. След смъртта си благодетелят е погребан в двора на обителта.

Днес Кабиленския манастир привлича поклонници от цялата страна. Майка Минодора го управлява с твърда ръка. Тя, заедно с четирите монахини и послушницата Янка нямат и минута почивка покрай шетнята си в двора и манастирските дела. Под всеотдайните грижи на сестра Пелагия градината е превърната в райско кътче. Аязмото е каптирано в удобна чешма, от която богомолците си наливат пълни шишета с безценната течност, лекуваща очни и нервни заболявания. Изградена е и къпалня, в която всеки може да се облее със свещената вода за здраве.

Днес манастирът „Рождество Богородично” край с. Кабиле е почитан от православни християни от цяла южна България. Тук непрекъснато се извършват множество кръщенета, а в деня на храмовия му празник – 8 септември, по традиция в него отслужва св. Литургия лично Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.