Как работи безжичния интернет (Wi-Fi)

4
Добави коментар
KiiaDesign
KiiaDesign

В тази статия ще се опитам да ви представя начина, по който е проектирана да работи технологията Wi-Fi или безжичния интернет.

Wi-Fi (съкратено от Wireless Fidelity) е безжична технология, която се ползва за увеличаване на съвместимостта на безжични мрежи. Общата употреба на Wi-Fi се изразява в ползването на интернет, игри, интернет телефония (VoIP) и въобще връзка с мрежата. Wi-Fi устройствата са все по-разнообразни като персонален компютър (PC), преносим компютър (лаптоп), Ipod, Плейстейшъни (PSP), Нинтендо DS, домашни видео конзоли за игри, както и някои от марките на PDA. От създаването си (през 1997г.) до сега популярността на Wi-Fi се разраства стремглаво и бързо се превръща в стандарт за безжична мрежа.

Ползите на Wi-Fi

Wi-Fi връзката има няколко предимства, но най-общо и най-голямата полза на тази технология е способността да се свърже с интернет безжично. Чрез Wi-Fi можете да се свържете и с други електронни устройства, вън от персоналните компютри. Можете да свържете цифров фотоапарат, DVD и видео конзоли за игра с помощта на Wi-Fi връзка.

Удобствата на Wi-Fi

Wi-Fi използва високочестотни радио сигнали за предаване и получаване на данни в обхват от няколко стотин метра. Wi-Fi използва Ethernet протокола, който е най-общо казано е технология за локална мрежа. Безжичната мрежа използва или инфрачервена или радио честота за свързване на няколко мобилни компютъра в мрежа. Wi-Fi използва специална радио технология наричана IEEE 802.11b или 802.11a за осигуряване на  надеждна безжична връзка с мрежата. IEEE означава „Институт на инженерите по електротехника“, която е организация, състояща се от учени и инженери в Ню Йорк. Wi-Fi използва честота от 2,4 гигахерца до 2,4835, което също е като микровълновите печки и безжични телефони.

Как работи

Wi-Fi връзката работи чрез предаване и приемане на сигнал от антени, която обикновено е свързан с DSL или кабелна връзка към интернет. Едната антената е тази на рутера, тя  предава светлини радио сигнали през определен период, аругата антена, е  на лаптопа или персоналния компютър, тя получава сигнала. Безжичния сигнал обикновено е с обхват от 300 метра. Скоростта на връзката ще е все по-бавна, ако разстоянието между компютъра и рутера се увеличава. Безжичната точка за достъп свързва група безжични устройства към кабелна локална мрежа или LAN връзка. След това аксес пойнт-а предава данните на вързаните устройства. Преди да може да се върже устройство към Wi-Fi мрежата, трябва да има безжичен адаптер. Безжичният адаптер може да се връзва със устройства чрез PCI, miniPCI USB, Cardbus, ExpressCard и PC Card.

След като устройството има безжичен адаптер, ще ви трябва безжичен рутер с реле, което разпраща сигнал до адаптера. Безжичния рутер е свързан с високоскоростен модем с Ethernet кабел.

Like this:

Like Зареждане…

Tagged: интернет, интернет телефония, рутер, Wi-Fi