Пречиствателни станции за питейна вода

5
Добави коментар
business-bg
business-bg

Пречистване на вода

Пречиствателна станция

Съвкупност от технологични процеси, чрез които качеството на водата се довежда до определени показатели. Преди включване във водопроводната мрежа повърхностните води (от реки, езера, язовири) се избистрят, обезцветяват, хлорират (озонират), омекотяват, обезсоляват, дезодорират. Отпадъчните води се пречистват, за да се отстрани вредното им въздействие върху природната, среда. Отделят се ценните вещества, разтворени във водата. Методите за пречистване (механични, химични физикохимични и биологични) зависят от количеството и вида на замърсяването и от степента на пречистване.

Видове пречиствателни станции

Пясъкоуловител

Пясъкозадържател – използва се за задържане на минерални примеси, които се съдържат в отпадъчната вода: стъкло, пясък, въглища и други. Изграждат се задължително, когато количеството на отпадъчните води е над 100 m3/d. Изработват се от стоманобетон и в тях се утаяват от 55 до 95 % от всички минерални частици, съдържащи се във водите. Диаметъра на задържаните частици е над 0,2-0,5 mm, а хидравличната едрина – 18,7-24,2 mm/s.

Утаители – това са съоръжения за механично пречистване на отпадъчната вода. В тях под действието на гравитационните сили се утаяват значителна част от неразтворените органични, минерални и плаващи вещества.

Активна утайка

Биофилтри – използват се главно за пречистване на битови и производствени отпадъчни води при обемен дебит не повече от 30 хил. m3/d. Изграждат се най-често от стоманобетон и са запълнени с пълнежен материал, през който отпадъчната вода се филтрува. При обтичане на пълнежния материал върху повърхността му се формира биологична ципа. Органичните вещества се адсорбират върху нея и микроорганизмите й в процеса на своята жизнена дейност ги окисляват. Необходимото количество кислород за нормалното протичане на биохимичните процеси обикновено се осигурява от въздуха чрез естествена или изкуствена вентилация.

Полезни връзки към Фирми предлагащи пречиствателни станции!

***Стани автор, разбери как..***

Етикети: Видове пречиствателни станции, Пречистване на вода, Пречиствателни станции

Публикувано на 25.08.2010 в 11:50 в категории Пречиствателни станции, Строителство, Имоти. Можете да следите коментарите по тази публикация чрез RSS 2.0 хранилката.
Можете да оставите коментар, или да използвате trackback от вашия блог.