Десет лесни стъпки за поставяне на тапети

59
Добави коментар
lucynda
lucynda

17.09.2010 г.

Тапетите отново са на мода и са по-красиви от всякога. Графичните мотиви и великолепните шарки могат незабавно да обновят стаята и да я разнообразят по отношение на стила. Украсете стените си за един уикенд, като създадете акцентна стена, следвайки тези лесни стъпки за залепване на тапети.

Защо тапети?  

Най-бързият, а обикновено и най-евтиният начин да обновите стаята е като смените фона. Ако не сте готови да поставите тапети в цялата стая, прекрасен начин да добавите интерес и стил в помещението е като създадете акцентна стена, покривайки само една от стените в помещението. Ако сте на мнение, че залепването на тапети е труден и процес – да, прави сте, то наистина може да бъде такова. Тук обаче сме представили няколко съвета от специалисти под формата на 10 лесни стъпки, които можете да следвате при залепването на тапети.

Необходими материали:  

– достатъчно тапет, за да покриете избраната стена; – ролетка; – молив; – грунд; – мече; – нивелир; – 15-сантиметрова пластмасова или метална шпатула; – макетно ножче; – ножици; – кофа с вода и гъба, ако тапетът Ви фабрично е с покритие от лепило, или малко мече и лепило за тапети, ако е без лепило.

Първа стъпка: Измерете и почистете стените  

Преди да правите каквото и да е, измерете стените, за да определите колко тапет ще Ви е необходим. След като сте избрали тапети с определен дизайн и сте закупили ролките, вече сте готови да започнете.

Първо, уверете се, че стените Ви са чисти и са покрити с грунд. Нанесеният с мече грунд ще спомогне за плътното прилепване на тапета към стената и ще направи по-лесно премахването му по-късно, ако се наложи. Оставете грунда да изсъхне и след това преминете към следващата стъпка.

Втора стъпка: Измерете центъра на стената и начертайте отвесна линия  

С ролетката измерете центъра на стената вертикално и хоризонтално. Отбележете точката с молив и с помощта на нивелира начертайте права вертикална линия през тази точка. Според тази отвесна линия ще подравните краищата на тапетите.

Подравнете шарките на тапета  

Ако използвате едноцветни тапети, може да прескочите тази стъпка. Ако тапетът Ви има каквито и да повтарящи се шарки, сложете две от ролките една до друга и подравнете шарките. Маркирайте мястото, където искате да бъде долната част от шарката и добавете още около 10 сантиметра толеранс. С помощта на нивелира начертайте линия по ширината на тапета и внимателно отрежете по нея. Повторете същия процес и върху останалите ролки от тапета.

Стъпка четири: Измерете необходимата дължина и отрежете  

Започвайки от долната част на ролката, която току що подрязахте, разпънете останалата част от тапета и нанесете върху нея височината на стената. С помощта на нивелира отрежете тапета хоризонтално през тази точка. На гърба на тапета е добре да отбележите коя страна е долна и коя – горна. Повторете процеса и върху останалите ролки.

Пета стъпка: Подгответе тапета  

Поставете лентите тапет върху дълга маса или на пода, с лицевата част надолу. Ако тапетите Ви не са със самозалепващо покритие, нанесете лепило върху цялата задна повърхност. Ако имат такова покритие, използвайте влажна гъба, за да навлажните целият гръб на лентите. Използването на тапети с покритие от лепило определено е по-лесно, така че ако имате възможност изберете този тип продукт.

Шеста стъпка: Сгънете тапетите  

Докато тапетите са все още влажни, хванете единия край и го сгънете до центъра, без да правите отчетлива сгъвка по ръбовете. Направете същото и с другия край. Не се притеснявайте, по-късно няма да имате трудности да ги разгънете. Сгънете тапета още един път наполовина и отново се уверете, че не правите отчетливи сгъвки. Оставете тапета така за 5-7 минути. Това дава възможност на лепилото да се активира, а на тапета – да се разшири до оригиналния си размер.

Седма стъпка: Започнете залепването  

Започвайки от тавана, разгънете горната половина на лентата и я залепете за стената от едната страна на начертаната от Вас средна линия. Нежно притиснете тапета към стената с помощта на шпатулата. Разгънете долната половина от тапета и отново я притиснете върху стената. Отдолу трябва да останат около 10 сантиметра излишен тапет, които ще изрежете малко по-късно.

Осма стъпка: Изрежете излишъка  

Притиснете шпаклата към долната част на стената и с помощта на макетното ножче отрежете излишния тапет.

Мерки за безопасност  

Ако тапетът Ви преминава върху електрически контакт, изключете бушоните на стаята. С помощта на макетното ножче направете два разреза в тапета на мястото на контакта под формата на буквата „Х“ и с ножицата оформете отвора.

Девета стъпка: Премахнете въздушните балончета и излишното лепило  

Преминете с чиста и леко навлажнена гъба върху тапета, за да премахнете излишното лепило и въздушните мехури, които може да са останали под тапета. Започнете от тавана и се движете в посока надолу и в посока от центъра навън.

Десета стъпка: Повторете  

Разгънете втората лента тапет и я подравнете към първата, като внимавате шарките им да съвпадат. Краищата на тапетите трябва да се докосват, но не и да се застъпват. Не трябва да се забелязва прекъсване на шарките. Повторете процеса с останалите ленти.