50+ от най-добрите безплатни WordPress плъгини! Без три от тях наистина не мога (особено #32)

6
Добави коментар
lifehackerbg
lifehackerbg

Тази статия е заявка за намеренията ни, да направим рязък завой от т.нар. от някои пиратски ресурси, към безплатните и свободни за употреба такива, които се оказва, че са адски много и изключително добри – понякога много по-добри.

Освен това, ще наблегнем и на мини практически уроци, чрез които да вградите още повече функционалност и възможности към сайта си в случай, че е базиран на WP.

Съвет: изпробвайте не само тези, но и който и да е плъгин или WordPress тема НЕ върху основния си проект, а на отделен тестов сайт или на локално копие.

По същество тази статия представлява един ултра богат ресурс, с някои от добрите безплатни плъгини за уърдпрес, които може да внедрите в сайта си.

Много от тях вече съм тествал лично и в момента прилагам тук в lifehack.bg, а други са по препоръка на авторитетни специалисти в областта.

И въпреки, че съм наясно с желанието Ви за ефекти, функции и нещо с което сайта Ви да изпъкне – най-напред е важно да се погрижите за сигурността му.

Така че нека, преди да продължим с яките функции и джиджавки, да стартираме с тези супер-дупер яки плъгини за сигурност, които ще ви осигурят много мощната защита!

P.S. Вероятно няма да имате нерви да разгледате всичко на един път, така че запазите си статията и се върнете тук отново, когато имате нужда от безплатни WP ресурси. Освен това може да я споделите в социалните си мрежи, където също да е достъпна, както за вас, така и за приятелите Ви. И не забравяйте да добавите и вашите любими плъгини в полето за коментари в края на статията. Благодаря!

BIG UPDATE: Добавили сме и още няколко нови в списъка:

Click To Tweet – Този плъгин ще ви позволи да създадете в самите постове много красиви боксове с най-важните моменти от статията, които читателите ви лесно да споделят в Twitter. За мен това е един супер ефектен плъгин, чрез който може да наблегнете на различни цитати и важни части от публикацията. Препоръчвам!

Social Share Starter – това е един безплатен плъгин, който няма да намерите в официалния сайт за плъгини на WordPress.

Може да го изтеглите след абонамент за сайта разработчик.

Тази добавка ще ви помогне да добавите лента със супер ефектни бутони в началото, в края или където си поискате в статията /чрез shortcode/ + брояч на общия брой споделяния.

Ridiculously Responsive Social Sharing Buttons – изключително ефектни бутони за споделяне в социалните мрежи, които на всичкото отгоре са и с отзивчив дизайн.

Scheduled Content Actions – добавка, която ще ви предостави възможност да извършвате няколко удобни действия с постовете си като автоматично публикуване, автоматично изтриване /работи без проблем с woocommerce/, затваряне на коментари и др.

Ultimate Posts Widget – е един изключително богат на опции инструмент, който да поставите в страничната си лента. Благодарение на него ще може да показвате статии като ще имате контрол над заглавията, линковете, изображенията и куп други неща.

#1 Theme Test Drive – в интернет има изключително много WordPress теми/дизайни, които са на разположение – къде безплатни, къде платени, къде пиратски.

Но каквото и да изберем винаги съществува риск.

Как обаче да сме сигурни, или по-скоро как да се опитаме да се подсигурим срещу евентуални грешки, бъгове и вируси, дължащи се на някоя прецакана тема?

Най-добре би било за малка сума пари да си вземете отделен хост и домейн, където да тествате темата, която сте решили, че ще използвате за бъдещия си проект.

Там би било добре да започнете тестването ѝ  именно с плъгина Theme Test Drive.

Какво прави той? Позволява ви да проверите автоматично всяка тема, която е в системата ви като администратор, докато в същото време потребителите ви виждат основната, която сте инсталирали. Тоест докато вие тествате, посетителите на сайта ви дори няма да забележат, че си правите експерименти с напълно различен дизайн.

Също така може да си променяте опциите по шаблона, ако има такива, за да е още по-пълноценно тестването. Този плъгин прави проверка на кода и на хиляди други неща, като ги сравнява със стандартите, на които трябва да отговаря всяка тема.

#2 AntiVirus – Полезен инструмент, който ще сканира темата/шаблона ви за злонамерен инжектиран код. Автоматично. Всеки ден! AntiVirus е плъгин, който ще ви осигури доста лесно по-висока сигурност на сайта ви и представлява средство за защита на блога ви от инсталиране на експлойти, злонамерен софтуер и спам инжекции.

#3 Exploit Scanner – Тази добавка търси файлове и бази данни на вашия wordpress с признаци за уязвимост. Тоест, ако сте станали жертва на инжектиране на злонамерен код, това нещо има голяма вероятност да го открие.

Инструмента търси из файловете на сайта ви, както и в базите данни с публикации и коментари за подозрителни кодове, които не трябва да бъдат там. Също така сканира и настоящия ви списък с активни плъгини за необичайни малки гаднички неща.

#4 Theme Authenticity Checker (TAC) – Също като предния плъгин и този сканира файловете ви за злонамерен или нежелан код. Ако намери такъв код, TAC ще ви покаже пътя до заразения файл, номера на реда, в който е инжектиран и малък снипет от заподозрения код.

#5 WordPress File Monitor Plus – Този плъгин прави едно много яко нещо – когато настъпи промяна в някой файл от системата ви, вие веднага бивате уведомени по мейл.

Когато се добави файл към системата ви – също получавате мейл, когато се изтрие файл – пак получавате мейл на посочения от вас адрес. Тоест ако някой се опита да злоупотреби със сайта ви или брутално да го хакне – вие получавате мейл!

Ако някой се опита да промени wp-config – какво става, да – получавате мейл.

Хубавото на този плъгин е, че когато някой се опита да промени нещо по файловата ви система, без да забележите, благодарение на този плъгин ще разберете.

#6 Theme check – Това е един простичък и лесен начин да тествате избрания от вас дизайн като го проверите за всички последни стандарти, на които трябва да отговаря. Това е един чудесен инструмент за разработчици на теми. Тестовете се провеждат чрез простичко администраторско меню и резултатите се показват наведнъж. Удобен инструмент за всеки, който търси не само по-голяма сигурност, но и иска да отговаря на последните стандарти.

#7 Acunetix WP Security – това е един много мощен безплатен wordpress плъгин за широко обхватна сигурност, който ще ви помогне здраво да защитите инсталацията си.

Ползвал съм го и определено мога да го препоръчам. Какво прави: подсигурява файловете, базата данни, скрива /наистина/ това, че ползвате wordpress, защита на администрацията, премахва WP Generator META tag от ядрото на системата и още доста полезни неща.

Също така проверява блога ви за уязвимости относно сигурността и предлага коригиращи действия като по-горе изброените.

#8 Sucuri Security – Този плъгин, създаден от доста популярна компания за сигурност, ще сканира сайта ви, за да намери /да се надяваме, че няма/ всякакъв вид вируси, троянски коне и т.н. Също така ще ви даде предложения как да поправите сайта си. Добавката може да локализира заразения URL, грешки по сайта, черни списъци и т.н. Сам по себе си този плъгин не е достатъчен да предпазите сайта си, но силно го препоръчвам.

#9 Wordfence Security е безплатна добавка за вашия уърдпрес сайт за повишаване на сигурността, включваща защитна стена, сканиране за вируси и заразени URL адреси.

Разработчиците му казват, че това е единствения плъгин за сигурност, който може да провери и възстанови ядрото на системата, шаблона/темата и файловете на плъгините, дори и да не разполагате с архив. Също така осигурява в реално време защита от атаки. Включва и възможност за двустепенна защита чрез парола и мобилен телефон + още множество опции.

#10 Better WP Security – вероятно най-лесния, ефективен начин да подсигурите системата си за управление на съдържание. Разработчиците на този плъгин казват, че това е най-доброто средство, чрез което да си подсигурите защитата. Освен това, се поддържа на пълно работно време от Крис Вийгман. Най-важните аспекти от сигурността на една WP система са събрани в този плъгин, който гарантира, че ще закърпи възможно най-много дупки в сигурността.

#11 Debug Bar – Добавя меню в администрацията, което показва ценна информация за състоянието на системата – заявки, кеш и т.н. Преди да се използва обаче, трябва да се уверите, че е WP_DEBUG функцията е активирана. Става много лесно – изтегляте през ФТП файла wp-config и го отваряте в текстов редактор и добавяте следните два реда в него: define(‘WP_DEBUG’,TRUE); и define( ‘SAVEQUERIES’, true ); Запазвате и качвате файла отново. След това вече ще ви се появи таблото с въпросната информация.

#12 WP-DBManager – Това е един плъгин, който най-малко веднъж на седмица включвам, за да профилактирам базата данни на lifehack.bg Изключително съм доволен от него. Позволява ми да оптимизирам базата данни, да я поправя, да премахна останали от предишни плъгини таблици, да изтривам т.нар. revision чрез SQL заявка и разбира се мога да си направя резервно копие на базата данни. Страхотен плъгин, който силно препоръчвам.

Полезни съвети за базата данни в wordpress: за да оптимизирате бързината на сайта си, би било добре да се грижите за базата си от данни на вашия wordpress.

За тази цел искам да ви предложа няколко трика. Първо ще изтрием стари версии на статиите – инсталирайте плъгина wp-dbmanager, за който говорихме тук отгоре, влезте в секцията му SQL и там в полето поставете тази команда

DELETE FROM wp_posts WHERE post_type = „revision“;

По този начин много бързо може да се отървете от излишни таблици, без да се налага да влизате в My php Admin и от там да вършите тази досадна задача.

Освен това, може да ограничите и броя на запазените резервни копия – примерно до 3.

Ето как да стане: изтегляте си през ФТП файла wp-config и го отваряте с текстов редактор. Добавяте следния ред: define(‘WP_POST_REVISIONS’, 3);

Чрез този ред код и вие ще имате само 3 резервни копия

Имам и още един трик за вас: незнам дали знаете, но ако оставите редактора си отворен, wordpress ще прави резервни копия на статията – ето как да ограничим времето за това като просто добавим и този код във файла wp-config:  define(‘AUTOSAVE_INTERVAL’, 300);

Продължава на следващата страница →