Gecata65: Добив на речно злато, като хоби в България.

4
Добави коментар
gogodram
gogodram

Днес съм решил, да ви представя едно ново хоби, което става изключително популярно напоследък в България, наречено “Добив на речно злато“.
Както обича да казва един мой приятел “В един мъж има два заложени порока – хазарта и млад златотърсач” и в интерес на истината е много прав.
Във всеки българин се крие едно желание за лесни пари и приятно изживяване, а именно добивът на речно злато осигурява тези две неща заедно, без риск за изпразване на партфейла, както например е при хазарта. Единственото, което губи един златотърсач е времето, което прекарва в търсене на благородният метал, но това се оправдава с интересното преживяване.
И докато навън това в някой страни е доста често срещано хоби, та дори има и специални клубове с членове, които се занимават с него от много години, у нас любителите все още са сравнително малко, но стремително се увеличават и смя да твърдя, че вече има и сериозни хора които практикуват хобито си, та дори успяват и да припечелят някой лев за насъщният.
Има ли почва у нас за злато добив? Според много източници ( дори видни геолози ) в България има големи залежи на самородно злато. Речното злато всъщност е самородно злато, което се е отчупило от златната жилка и се разпространява в реката под формата на малки песачинки ( понякога и по-големи камъчета ) самородно злато.
Според тези източници над 80% от реките в България имат залежи на самородно злато и реално човек спокойно може да загуби малко от свободното си време в цопкане из реките, търсейки ценният метал.
Какво е нужно за практикуването на това хоби? Най-хубавото е, че не е необходимо да притежавате скъпи съоръжения, за да практикувате това приятно занимание, макар, че наличието на някой от най-използваните инструменти, би ви улеснило значително работата. Чудесна работа биха ви свършили и някой, често използвани предмети от бита, за промиването на пясък и търсене на речно злато. Въпросните предмети, които биха ви свършили тази работа са:
Ако все пак, смятате, че желаете да вложите малко средства в това хоби, бих ви препоръчал да си закупите специален комплект за промиване на речно злато.
Законно ли е? Свикнали сме да се питаме този въпрос, за всеки вид хоби, което предлага някакви облаги, особено ако се отнася за добиването на някаква ценност и е нормално.
Макар да има специален закон с който се забранява добиването на ценни цветни метали, без специална регистрация и такси, това се отнася основно за добиването в промишлени количества. Тоест няма проблеми да ходите и да търсите злато по реките. Едва ли ще вадите с тонове на година

http://www.inarticle.info/dobiv-na-rechno-zlato-kato-hobi-v-balgariya.html