Какво символизира розата

88
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Запазено под (Интересно) by Admin on 21-09-2010

Поднасянето на цветя е вълнуващ и романтичен жест, особено ако е придружен с искрени и топли чувства. Едно от най-популярните цветя и до днес си остава розата, а нейната символика носи различни послания. Разнообразните цветове на листенцата й могат да символизират романтика, приятелство, чистота, страст или пък радост, а по броя на розите в букета може да се гадае за чувствата и намеренията на подаряващия.

История на розите

Розите от древни времена са символ на любовта и романтиката, но са били използвани и за други цели. Венци от рози са открити в древноегипетските гробници, римският император Нерон пък обсипвал масите с цветчета от рози, когато чакал важни гости, а Клеопатра съблазнила Марк Антоний именно с помощта на това уханно цвете. Розата е имала своето място и в религията, за което свидетелстват запазени документи от различни вероизповедания.

Значение на розите

Розите, опаковани в букет и предназначени за подарък, добиват популярност още през викторианската епоха. Оттогава започва да се отдава особено внимание на броя и цвета им. И единичната роза с дълго стебло, и букетът от рози от различни цветове имат своето послание, предназначено за получателя.

Значение на цвета на розата

Червеният цвят на розата символизира безумна любов и огнена страст, но също така може да олицетворява и уважение, и смелост. Розовият цвят е символ на приятелство и щастие – в същото време той говори за благородството и добрите обноски на подаряващия. Белите рози олицетворяват чистота и невинност, а комбинацията от бяло и червено се свързва с хармонията. Черният цвят на розите, който се дължи на тъмночервените оттенъци на листенцата, е подходящ за погребения и е символ на прощално сбогуване.

Значение на броя

Букет от 12 рози е романтичен жест и означава “Искам да сме заедно” или “Обичам те”. Единичната роза е символ на безграничната любов, а комбинацията от 21 стръка от това красиво цвете изразяват привързаността на подаряващия към получателя. Букетът от 11 рози е най-красноречив: “Обичам те повече от всичко, ти си моето съкровище”.

   

Прочети