Идеи за малки градини

89
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

В днешно време една много малка част от хората могат да си позволят къщи с големи градини. За да бъде впечатляваща една градина, обаче, не е задължително тя да е голяма. Дори и да разполагате с малко пространство, като например вътрешен двор, с няколко хитринки можете да го превърнете в истински оазис. Дори терасата може да придобие изключителен чар ако около кътчето за кафе подредите добре аранжирани саксии, а на парапета закачите няколко сандъчета с екзотични растения.

Сандъчета за цветя

Отглеждането на растения в градински сандъчета е една чудесна алтернатива за ограничени пространства, било то тесни балкони или малки вътрешни дворовчета. Липсата на място не означава, че трябва да се лишите от любимите си свежи цветя или екзотични палми. Висящите кошници пък дават възможност пълзящи растения леко да “надничат” през прозорците Ви. А ако сте любител кулинар, няколко саксии със свежи подправки не само ще придадат завършен вид на вече създадената градина, но и ще Ви бъдат от полза в кухнята. За да постигнете един наистина внушителен ефект, заложете на колкото се може повече саксии, сандъчета и висящи кошници.

Да спечелим място
Д

Кой е казал, че градината може да се разраства само настрани? Ако хоризонталното пространство е ограничено, защо не използвате вертикалното? За да го усвоите максимално, набавете си трейаж( вертикална скара от летви), който да закачите на стената. Подредете върху рафтовете цъфтящи пълзящи растения, като обикновен повет и лози. Друга добра идея е използването на перваза на прозорците, върху който да разположите сандъчета с цветя. Правилото на градинарите е във всяка саксия да има следните 3 типа растения: едно високо растение, което да е фокусната точка, цветя, които “преливат” извън саксията и такива, които да запълнят останалото пространство и да добавят цвят /вижте снимката по-долу/.

Дървета и храсти

Дърветата и храстите не трябва да бъдат пренебрегвани в малките градини. Добър вариант са декоративните дървета като кучешки дрян и див рожков, които със своите цветове ще внесат настроение в градината. Друго подходящо дърво е японският клен, който ще допълни очарованието с помощта на фините си червени листенца. За да си осигурите свеж зелен цвят през цялата година заложете на вечнозелените храсти, като чемширово дърво и джел, а към последния получавате и бонус – примамливи огнено червени плодове.