Туристическата агенция – как да я изберем

10
Добави коментар
Zhelanie
Zhelanie

Струва ми се, че е наложително да започна точно с това. От избора ви на туристическа агенция зависи дали ще получите достатъчно качествени туристически услуги.

На първо място тя трябва да е лицензирана.  В сайта на МИЕТ  и ДАТ има списък, който всеки може да погледне.

Но дори и да не го направите всяка  туристическа агенция според Закона за туризма, е длъжна на видно място в офиса си да сложи удостоверението, което е издадено от министерството.

Офисите на туристическите агенции трябва да отговарят на определени изисквания. Трябва да са на партер или първи етаж.

Ако аз съм клиент,  не бих се доверила на туристически агенции, които нямат офис, нямат стационарен телефон. Знам, че бъдещето е в интернет продажбите. Не съм против това, а против съществуването на агенцията само в интернет- пространството.

Бъдете по-предпазливи с нови агенции.  Изобщо не съм против тях. Всяка агенция има свое начало. Но понякога неопитността и незнанието са във вреда на клиентите, каквито сте вие читатели. Не че умишлено искат да ви ощетят. Това може да се случи без самите служители да го осъзнават. Вие сами трябва да прецените дали служителите са компетентни, дали можете да им се доверите.

Работата на туристическата агенция преди всичко е да подбере от безбройните оферти на туристически пакети най-добрия за вас. Туроператорите са тези, които „произвеждат“ туристически пакети – почивки и екскурзии, а агенциите ги продават на клиентите. Ваучер има право да издава само туроператор. Какво е ваучер ще обясня в отделна публикация за документите, които трябва да получите преди вашата почивка или екскурзия.

Много фирми имат туроператорски лиценз.  Но повечето от тях работят предимно като агенции когато се касае за екскурзия или почивка в чужбина, както и фирма Темпис в която  работя аз. Това е така, защото не могат да бъдат конкурентноспособни пред големите туроператори.

Добрата туристическа агенция знае с кои туроператори да работи. Знае кои екскурзии и  почивки в чужбина са качествени и на добри цени. Тази опитност и нюх се изграждат с години.

В агенцията трябва да получите информация за организираното пътуване,  цена, програма, условия на договора. Тя трябва  да бъде точна и пълна и не трябва да е подвеждаща или двусмислена.

Според Закона за туризма: “ Туроператорът пряко или чрез туристически агент предоставя на потребителя информация в писмена форма, която трябва да съдържа:“

цена;
начална и крайна дата на пътуването;
място на тръгване, маршрут по дни и място на пристигане;
местоположение, вид и категория на туристическия обект за настаняване;
брой нощувки включени в пакета;
брой и вид на храненията;
минимален брой участници, когато такъв е необходим за осъществяване на пътуването;
краен срок за уведомяване на потребителя, когато този брой не е набран;
общи данни за паспортния и визовия режим, както и информация за медицинските и здравните изисквания, свързани с пътуването.

Когато нещо от предложената програма не е ясно, питайте. Агентът, който стои срещу вас е длъжен всичко да ви обясни. Може би, точно в този разговор ще прецените дали агенцията е спечелила вашето доверие.

Ако за първи път сте клиент на агенция, дайте си няколко часа за размисъл, ако не се налага спешно да вземете решение. Това може да се случи при оферти „last minute“, когато отлагайки решението е възможно да пропуснете добра и изгодна оферта.

Има много добри туристически агенции. Има и такива, които се появяват и изчезват. През моята дългогодишна работа съм се натъкнала на много такива случаи.

Ако една агенция години наред съществува, това вече е сериозна причина да влезете в офиса и да попитате за всичко, което ви интересува.

Успех!

Диана Танева

Подобни теми