Как да си направим собствено интернет радио с помощта на SAM Broadcaster и IceCast?

3
Добави коментар
fmradio
fmradio

От тази тема ще разберете, как да си направите собствено интернет радио! Всички нужни файлове можете да изтеглите, като кликнете тук и след това натиснете бутона вдясно „Download Now“. Файлът може да бъде разархивиран с помощта на програма като WinRAR. Ако искате радиото Ви да се слуша във интернет, Ви е нужен реален IP адрес (различен от тези диапазони: 10.0.0.1-10.255.255.255, 172.16.0.255-172.32.255.255, 192.168.0.255-192.168.255.255). В противен случай радиото Ви ще се слуша само от хората във Вашата локална мрежа!

Като за начало трябва да инсталираме сървъра на вашето бъдещо радио. Препоръчително е използването на сървърите SHOUTcast и IceCast. В този урок ще Ви запозная с работата с „IceCast“-а, тъй като той е по-често използваният.

1. Инсталираме „IceCast“-а:

2. След като програмата е успешно инсталирана, е нужно да направим и съответните настройки на самия сървър /потребителско име, парола и т.н./. Както се вижда и от долната снимка, той все още не работи и няма да работи пълноценно, преди да направим нужните настройки по него. За тази цел, трябва да отидем в менюто „Configuration“ и да изберем опцията „Edit Configuration“, както е показано на следващата снимка.

В текстов документ ще Ви се появят основните настройки на самия сървър. Добре е да запазите потребителското име „admin“, да смените само паролата (подчертаното с червена линия) и само ако е нужно порта (по подразбиране е 8000) и името на сървъра (по подразбиране е „localhost“). Имайте предвид, че смените ли порта тук, ще трябва да го направите и в „SAM Broadcaster“-a. Същото се отнася и за паролата, която ще въведете тук.

След направените настройки, данните трябва да изглеждат така:

Запаметяваме промените (File -> Save) и стартираме сървъра (от бутона „Start Server“). Ако сте изпълнили всичко дотук вярно, при отварянето на http://localhost:8000, трябва да видите следното:

3. Инсталираме SAM Broadcaster, като обикновена програма:

Ключът за програмата е: GN3EF – SBQKH – 2S4FJ – 3KCSD – AYVM3 След успешното инсталиране на програмата, стартирането и, и избор на папка с музика, трябва да видите това:

Сега идват и настройките на звука и на самата радиостанция. Отиваме на менюто „Desktop B“ и в секцията „Encoders“, кликваме върху плюса.

Ще се появи едно прозорче. Намираме „MP3 (Normal)“, кликваме върху него и потвърждаваме с „OK“.

В прозорецът, който ни се появява, избираме качеството, с което ще излъчваме в мрежата (препоръчително 96/128/160 kbps – MP3 формат, според скоростта на интернет връзката Ви и качеството на излъчваната музика). Имайте предвид, че по високото качество = по висока скорост на „upload“ към интернет и повече заетост на компютъра Ви, ако се излъчва в локална мрежа. Не прекалявайте със качеството!

След това преминаваме към следващото и най-важно меню „Server Details“. Направете показаните настройки:

В полето „Password“, пишете паролата, която сте посочили при настройките на сървъра (настройките на „IceCast“-а).

След като направите изброените настройки, потвърдете с „ОК“ и стартирайте излъчванията на вашето радио по показания начин, като кликнете върху стрелкичката в „Encoders“.

В „Desktop A“, в полето Queue, се намира музиката на вашата радиостанция.

При отваряне на „http://localhost:8000“, трябва да видите това, но с данните на вашата радиостанция:

Честито! Вече си имате собствено интернет радио! За да го изпробвате, като го чуете и Вие, си пуснете Winamp (може и друг подобен плеър), кликнете при плейлиста най-отдолу върху бутона ADD, а след това оттам и върху бутона URL. Там въведете „http://localhost:8000/live.m3u“ Ако започнете да слушате музиката, която пускате в „SAM Broadcaster“-а, това означава, че радиото Ви работи успешно. За да го слушат и други хора е нужно да въведат в плеъра си адреса на радиото, по следния начин:

http://вашетоIP:8000/live.m3u. (пример: http://12.34.56.78:8000/live.m3u) …където „12.34.56.78“ е вашият IP адрес, а „8000“ е портът, на който излъчвате.

ВНИМАНИЕ: Ако искате да скриете своя IP адрес под някакакво буквено наименование или имате динамичен, но реален IP адрес, се регистрирайте в сайт, който предлага безплатни субдомейни. Такъв например е www.no-ip.com. След като се регистрирате и влезете в сайта, отидете на Hosts/Redirects -> Add a Host -> изберете име на латиница и потвърдете. Други настройки не правете! Програмата No-IP, която съм сложил в основния пакет с програми, служи за автоматична промяна на вашето IP на въпросния сайт и оттам запазването на избрания адрес на радиото, когато рестартирате връзката или компютъра си. Тя се инсталира като обикновена програма на вашата машина и когато се стартира за пръв път, в нея се въвеждат имейл адресът и паролата, с които сте се регистрирали в www.no-ip.com. Имайте предвид, че започва да работи 10-15 мин., след като се регистрирате на горепосочения сайт. Добрата новина е, че този дефект се проявява еднократно.

Всички нужни файлове можете да изтеглите, като кликнете тук и след това натиснете бутона вдясно „Download Now“. Това е всичко! Ако имате някакви въпроси – пишете и питайте тук…