Схема за платени младежки стажове – Project Media

2
Добави коментар
Nefertitis
Nefertitis

Схема за платени младежки стажове

27 септември 2010, 13:05

Възнаграждението ще е по 300 лв. на месец

Процедура, която ще дава възможност на младежи да придобият стаж по специалността си, ще бъде открита по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси. Това обяви пред журналисти министърът на социалната политика и труда Тотю Младенов.

Схемата има бюджет от 35 млн. лв. и се очаква около 13.5 хил. млади хора да се възползват от нея. В продължение на 6 месеца те ще могат да придобият практически опит в определена сфера, като възнаграждението им ще бъде 300 лв. заедно с дължимите осигуровки. Тези евросредства не са за сметка на работодателите. Предвидено е и месечно възнаграждение в размер на половината от стойността на минималната работна заплата за всеки наставник на стажант по схемата, определен от работодателя.

Проектът “Ново начало – от образование към заетост” по схемата, ще стартира с набиране на заявки от работодатели в реалния сектор на икономиката. Младежите също подават заявления за включване в бюрата по труда в страната.

Условията, на които трябва да отговарят младежите е да бъдат на възраст по 29 години, да са регистрирани в дирекции “Бюро по труда” на територията на цялата страна, да имат диплома от завършено средно или висше образование. Важно изискване е да са без трудов стаж по специалността си.

Схемата ще бъде отворена на 1 октомври тази година. „Работодателите ще бъдат поканени да обявят свободни места за стажанти, като посочат своите изисквания към кандидатите, каза министър Младенов. Могат да участват всички работодатели, с изключение на тези от сферата на селското, горското и рибно стопанство, държавните и общински администрации и структурите на съдебната власт.

назад

предишна новина

следваща новина