Пазарът за употребявани коли в Германия

16
Добави коментар
gigo
gigo

Пазарът за употребявани коли в Германия
12 Септември 2008 / 11:47  |  Автор: gigo

 | Категория:

Любопитно

,
Други

,
Пътешествие

,
Хоби и развлечения

Пазарът за коли в Германия

 

    За никой не е тайна, че пазарът за употребявани коли в Германия е необятен. И няма как да е иначе, като се има в предвид броя на населението – приблизително 82 милиона души. Като се има в предвид и стандарта на живот, т.е. възможността на тези хора да си закупят нова кола, да я покарат известен период от време и да я продадат. Като се има в предвид и заводите на най-добрите марки коли (лично според мен немските марки са най-добрите във всяко едно отношение)  Mercedes, BMW, VW, Audi , бълващи все нови и нови качествени автомобили , на цени достъпни за всеки един работещ германец. Като се има в предвид и изгодните лизингови условия които предлагат представителствата на гореспоменатите марки и т.н. и т.н.

           

            От кого може да купите кола? – Съществуват два варианта: – Директно от собственика или от автосалон

1.      От собственика немец – така наречената кола първа ръка J

Покупката на такава кола е почти невъзможна. Какво имам в предвид:

В Германия можеш да срещнеш хора от цял свят – това са турци, руснаци, украинци, поляци, финландци, авганистанци и въобще каквито се сетите. А да не забравяме и нашите сънародници. J

От известно време, един от лесните начини да се изкарват пари в страната, е да се купуват и препродават автомобили. И съответно повечето от гореспоменатите хора от различни националности се занимават точно с това. Независимо дали имат автосалони или развиват търговия на дребно (по една – две коли), те са основен фактор на пазара.

Какъв е принципа им на работа:  Колите първа ръка обикновено се публикуват в регионалните вестници или в www.ebay.de . По тази причина хората непрекъснато следят обявите. Вестниците излизат вечер и до сутринта всичко изгодно е прозвъняно и запазено. Борбата за закупуване на кола от собственика е голяма. Идеята тук е да се обадите първи. Имал съм случаи в които съм купувал вестника вечерта и се обаждам към 6 сутринта, при което получавам отговор, че колата вече е запазена. Както се казва конкуренцията не спи J

Интересното в цялата ситуация е, че кола която сте „изпуснали”, т.е. изпреварил ви е някой от така наречените прекупвачи, може да се появи пак в вестника, но с  значително по-висока цена.

Имало е и случаи в които съм попадал на кола която се води уж собственост на немец, а когато стигнем до момента в който е необходимо да се оформи документа  за покупко-продажба, се оказва че трябва да отидем до автосалона в близкото градче, чийто собственик е турчин. В последствие разбрах че това било масова практика – дават колата на немеца, за което той естествено получава комисионна, а в действителност пак прекупвача върши цялата далавера. С две думи магариите въобще не са чужди на хората от този бранш.

В ebay.de ситуацията е подобна. И тук може да попаднете на всякакви екземпляри. Положителното е, че може да видите колата поне на снимка (поне външното сътояние) и да не си губите времето да ходите по огледи за нещо което не сте видяли, а разчитате на думите на собственика, който ще забрави да ви каже по-голямата част от недостатъците

 

Моето мнение е че вероятността да закупите кола директно от собсвеника е минимална. За целта, трябва  или да имате невероятен късмет, или да разполагате със страшно много време, или да имате приятел, който да живее в Германия и постоянно да ви търси по подобие на прекупвачите. А ако успеете да намерите и ви хареса като цена и качество, това ще е перфектната покупка.

 

2.      От автосалон

Автосалоните – има ги всякакви от тези които приличат на автоморга, до супер луксозните в които продавават над 1000 коли и задължително трябва да вземеш price-list, защото в противен случай рискуваш да изгубиш цял ден в обикалянето му.

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ