Кокоши трън

10
Добави коментар
temi
temi

Кокошият трън е доста упорит за премахване, така че бъдете търпеливи и пробвайте няколко начина, тъй като лечението на кокоши трън е строго индивидуално. Предложили сме ви няколко варианта как да излекувате болезнения кокоши трън.

Какво е кокоши трън?

Кокоши трън е заболяване, което е резултат от нарушената обмяна на веществата на кожата. В резултат на това върху участък от кожата се отлага по-голямо количество мазнина, кератин (рогово вещество, което възпрепятства навлизането на вредни вещества в кожата),  кератохиалин и се образува нещо като кожна брадавица, която обаче враства много дълбоко в кожата. Кожният израстък се появява най-често по стъпалата и предизвиква силна болка при ходене, тъй като кожата е твърда, загрубяла и вроговена.

Причините за появата на кокоши трън са няколко – най-често човешки папилома вирус, зараза от басейн или друг воден басейн. Възможно е кокоши трън да възникне и в резултат на неудобна обувка, която ви убива продължително време, някой от шевовете ви дразни или вътре е попаднало камъче. Подобни дразнители могат да доведат до вдлъбването на част от епидермиса навътре и да доведат до вроговяването на кожата.

Какво е лечението на кокоши трън?

Подобно на брадавиците, лечението на кокошия трън също се изразява в неговото горене с течен азот. Това е доста болезнена, но ефективна процедура за отстраняването на проблема. Във всяка една аптека може да намерите и специални салицилови лепенки за лечение на кокоши трън.

Важно е болестта да се хване в начален стадий, докато кожният израстък е все още малък. Впоследствие той може да се уголеми и разсее в още малки кокоши трънчета, което превръща лечението в доста трудоемко и болезнено за вас. Ако имате повече от един кокоши трън, трябва да насочите усилията си към лечението на първия появил се. Народна медицина

Според народната медицина стритият чесън има невероятен лечебен ефект при кокоши трън. Преди да положите получената кашичка върху кожата е добре леко да я разраните, тъй като тя е прекалено твърда, за да попие сока от стрития чесън в нея и да достигне до коренчето на кокошия трън. В продължение на няколко вечери налагайте стрит чесън върху болното място и оставете да престои до сутринта. Може да използвате лейкопласт или бинт и марля, за да превържете болното място за през нощта. По същия начин може да налагате болното място с белия сок на смокинята или със сока от билката змийско мляко.

А баба Ванга съветвала да се разреже луковицата на едно градинско кокиче и да се наложи върху кокошия трън. След това добре трябва да се измият ръцете, тъй като луковицата е отровна. Някои хора пък нарязват на ситно или намачкат луковицата и я оставят да престои една седмица в малко оцет, колкото да покрие сместа, с която впоследствие мажат болното място. Друг бабин, и доста по-примитивен, но ефикасен според някои хора, метод е да обгорите кокошия трън, още докато е малък, с лупа. В средата на кокошия трън се появява малка черна точка от съсирена кръв, която впоследствие пада сама. Други хора успешно успяват да се излекуват от кокоши трън с Адски камък, като налагат малко парченце от него върху болното място и го оставяте да престои така 24 часа. Процедурата се повтаря докато трънът падне. Можете да напоите памуче с калиев перманганат и да го прикрепите с лепенка към кокошия трън.      Лечението на кокоши трън е строго индивидуално. Някои хора се повлияват добре от един метод, други – от коренно различен, така че не се отчайвайте, ако не виждате положителен резултат и подобрение по време на лечение. Преминете към друго такова докато кокошият трън все още не се е разпространил. 29.09.2010/Ели Йорданова