Нов сорт диетични картофи

2
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(7 гласа, оценка 3.86 от 5)

Учените са създали „диетични картофи”, които съдържат два пъти по-малко калории, отколкото традиционните сортове. Стандартно изследване на хранителното съдържание на картофите от сорта Вивалди, проведено във Великобритания преди пет години, показва, че в него има три пъти по-малко въглехидрати.

Компанията, която предлага на пазара картофите от сорта Вивалди, заявява, че те са въведени единствено поради своя аромат, напомнящ аромат на масло, а новината за ниската им калоричност е абсолютна изненада. Лабораторни експерименти показват, че средно картофите от този сорт съдържат 26 процента по-малко въглехидрати и 33% по-малко калории, отколкото другите. Това означава, че в 170 грама картофи Вивалди има приблизително 29 грама въглехидрати и 128 калории. При това, хранителната стойност на картофите може да варира, като някои от тях имат 56 калории по-малко на единица от други от същия сорт и по-малко въглехидрати с 38%. Алисън Уотсън, технически мениджър, заявява, че въвеждането на този сорт е продължило 9 години. „Това беше направено по традиционни начини, чрез подбор на картофи, които притежаваха желаните качества, и чрез кръстосване с различни сортове, за се постигане на желания резултат.”

„В картофите от сорта Вивалди съдържанието на витамин С, белтъчини и други хранителни вещества е на нужното нормално ниво. – добавя тя. В Америка вече има картофи е с ниско съдържание на въглехидрати, които са по-близо до нашия нов клас по качества, но отстъпват по вкус.” Картофите от новия сорт вече са в супермаркетите, както и в някои хотели и ресторанти.